Πρόστιμα 40 εκατ. σε 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για καρτέλ

29 June 2014

Πρόστιμα 40 εκατ. σε 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για καρτέλ

Με την επιβολή προστίμων - μαμούθ σε δεκατρείς πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έκλεισε την υπόθεση που έγινε γνωστή ως "καρτέλ στην αγορά κοτόπουλου" η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε η ολομέλεια της Επιτροπής κρίθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές καθώς και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας υιοθέτησαν παράνομες πρακτικές οριζόντιου καθορισμού τιμών και κατανομής της πελατείας, με σκοπό το συντονισμό της τιμολογιακής τους πολιτικής και τον καταμερισμό της αγοράς.
Η υπόθεση είναι αρκετά παλιά και βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το 2010. Μεταξύ των 13 επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται συνολικά πρόστιμα 40 εκατ. ευρώ βρίσκονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου. Η ανακοίνωση των προστίμων έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η ελληνική κρεοπαραγωγός πτηνοτοτροφία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Πολλές από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα της Επιτροπής έχουν καταφύγει στις προπτωχευτικές διαδικασίες, ενώ κάποιες δεν υφίστανται. Παρά την αυξημένη ζήτηση για κοτόπουλο η ντόπια παραγωγή εμφανίζεται να μην καλύπτει τις ανάγκες, ενώ η αγορά κατακλύζεται από εισαγόμενο κοτόπουλο.
Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται σε στοιχεία που προέκυψαν τα οποία αποδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων συντόνιζε συστηματικά την επιχειρηματική του δράση σε όλο το φάσμα νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου και σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες). Αυτή η σύμπραξη διήρκεσε από το 1996 έως το 2010 και υλοποιήθηκε μέσω συχνών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου, εντός ή εκτός συνδέσμου. Η απόφαση αναφέρεται σε συμφωνίες ανά κατηγορία προϊόντος, αλλά και ανά κανάλι διανομής.
Στο κείμενο της απόφασης τονίζεται ότι στον υπολογισμό των κυρώσεων έπαιξε ρόλο η μεγάλη εμβέλεια και η μεγάλη χρονική διάρκεια της σύμπραξης, καθώς και ότι οι επιχειρήσεις αυτές κατέχουν το 75% της αγοράς. Ενώ τονίζει ότι ελήφθη υπόψη και η παρατεταμένη οικονομική κρίση και οι συνθήκες του κλάδου.

Ποιες εταιρείες τιμωρούνται
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που τιμωρούνται βρίσκονται οι δυο μεγάλοι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της χώρας (Πίνδος και Άρτα), αλλά και επιχειρήσεις που έχουν απορροφηθεί από άλλες ή έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Επίσης υποχρεώνεται ο Σύνδεσμος να αλλάξει άρθρα του καταστατικού του, ενώ του επιβάλλεται και πρόστιμο 3.987 ευρώ.
Αναλυτικά οι επιχειρήσεις είναι:

ΠΙΝΔΟΣ–ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ): πρόστιμο € 12.409.620
Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε.): πρόστιμο € 8.562.021
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ (ΑΠΣ ΑΡΤΑΣ): πρόστιμο € 5.222.863
ΜΑΖΑΡΑΚΙ Α.Β.Ε.Ε. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΜΑΖΑΡΑΚΙ Α.Β.Ε.Ε.): πρόστιμο € 2.237.235
ΒΙΟΚΟΤ – ΠΤΗΝΟΣΦΑΓΕΙΑ ΑΤΤΙΚΟΒΟΙΩΤΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε (ΒΙΟΚΟΤ Α.Ε.): πρόστιμο € 2.094.148
ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΖΩΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α.Β.Ε.Ε (ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΕΞΟΧΗΣ Α.Β.Ε.Ε.): πρόστιμο € 1.725.470
ΔΗΜ. ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ & ΣΙΑ Ε.Π.Ε (ΔΗΜ. ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ Ε.Π.Ε.): € 1.473.619
ΑΓΡΟΖΩΗ Α.Β.Ε.Ε. – ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΑΓΡΟΖΩΗ Α.Β.Ε.Ε.): πρόστιμο € 1.368.536
ΑΦΟΙ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Α.Β.Ε.Ε (ΑΦΟΙ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ Α.Β.Ε.Ε.): πρόστιμο € 1.256.313
ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ Α.Ε. (ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ Α.Ε.): πρόστιμο € 1.246.700
ΦΡΕΣΚΟΤ–ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. (ΦΡΕΣΚΟΤ Α.Ε.): πρόστιμο € 1.167.920
ΥΙΟΙ Π. ΣΑΡΑΜΟΥΡΤΣΗ Α.Β.Ε.Ε. - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ (ΧΑΡΜΑ): πρόστιμο € 664.450
ΚΟΤΙΝΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΚΟΤΙΝΟ Α.Ε.Β.Ε.): πρόστιμο € 565.464

29 June 2014
Banner