Σοβαρό πρόβλημα με τις μειωμένες εξισωτικές στους κτηνοτρόφους

21 August 2014

Σοκ έχουν δεχθεί χιλιάδες κτηνοτρόφοι, δικαιούχοι είσπραξης της προκαταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης 2013, από τα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με καταγγελίες από όλη την Ελλάδα κτηνοτρόφοι που ελάμβαναν μέχρι σήμερα ποσά με 4ψήφια νούμερα, πιστώθηκαν με πολύ μικρότερα ποσά, ή ακόμη και με μηδενικά.
Το γεγονός έχει ξεσηκώσει τους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των κτηνοτρόφων δεν πληρώθηκε «διότι το προηγούμενο έτος βίαια και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε τις επιλέξιμες εκτάσεις και άδικα διότι οι κτηνοτρόφοι είναι οι μόνοι που δεν έφταιγαν σε τίποτα. Έτσι 11 εκατ. στρέμματα βοσκότοποι περίπου που τα προηγούμενα χρόνια αναγνωρίστηκαν ως επιλέξιμες εκτάσεις απεντάχθηκαν».
Το πρόβλημα είναι γνωστό από πέρυσι αλλά τη χρονιά που πέρασε, όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, υπουργείο – ΟΠΕΚΕΠΕ και Δήμοι «δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα». Οι συνέπειες της απένταξης μεγάλων εκτάσεων βοσκοτόπων δεν αφορούν μόνο τις εξισωτικές αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και μια σειρά άλλες ενισχύσεις, όπως αυτές της βιολογικής κτηνοτροφίας, της διατήρησης αυτόχθονων φυλών κ.λπ.
Οι φορείς των κτηνοτρόφων ζητούν άμεσα πολιτική λύση στο πρόβλημα, θεωρώντας τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν «συμβολικές».

Λύση ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ
Μετά τις σοβαρές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε σήμερα (21/8) ότι εξασφάλισε πιστώσεις 130 εκατ. ευρώ, από τις οποίες θα δοθεί λύση.
Συγκεκριμένα μετά από σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, "έχοντας ως δεδομένο ότι έχουν εξευρεθεί πιστώσεις συνολικά 130 εκατ. ευρώ και αφού έλαβε υπόψη της όλα τα τεχνικά δεδομένα όπως αυτά απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, τις δεσμεύσεις για την εφαρμογή νέου σχεδίου δράσης για τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων καθ’ υπόδειξη της Ε. Επιτροπής, και κυρίως την αποφυγή αναστολής πληρωμών των ενισχύσεων του 2014 και την επιβολή καταλογισμών σε βάρος των κτηνοτρόφων", αποφασίστηκαν τα εξής:
1) Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους, όσοι υπέβαλαν αίτηση, και είτε απερρίφθησαν στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερη της αναμενόμενης αποζημίωση. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων ορίσθηκε η 31η Αυγούστου 2014.
2) Να διευρυνθούν ορισμένα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως το ηλικιακό όριο που από τα 65 ορίζεται στα 67 έτη, και η ελάχιστη απαραίτητη έκταση βοσκοτόπων με στόχο την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης.

21 August 2014
Banner