Καναδάς: Κρέας που δεν αναγράφεται στην ετικέτα, περιέχουν ένα στα πέντε λουκάνικα

30 August 2017

Καναδάς: Κρέας που δεν αναγράφεται στην ετικέτα, περιέχουν ένα στα πέντε λουκάνικα

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους Καναδούς καταναλωτές τα ευρήματα έρευνας (δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food Control) που δείχνουν ότι σε ένα ποσοστό 20% των λουκάνικων που εξετάστηκαν, περιέχουν κρέας το οποίο δεν αναγράφεται στην ετικέτα της συσκευασίας. Την έρευνα, την οποία χρηματοδότησε η Καναδική Αρχή Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA), διεξήγαγαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Γκελφ και βρήκαν ότι 1 στα 5 λουκάνικα που πήραν από καναδικά σούπερ μάρκετ, παρουσίαζαν αυτή την «αναντιστοιχία».

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν 100 δείγματα λουκάνικων βοδινού, χοιρινού, κοτόπουλου και γαλοπούλας και τα ευρήματα αποκάλυψαν ποσοστά μη δηλωμένου στην ετικέτα κρέατος. Ενδεικτικά, σχεδόν το ένα τέταρτο των βοδινών λουκάνικων που εξετάστηκαν, περιείχαν ποσοστό χοιρινού κρέατος. Αντίστοιχα, ένα στα πέντε πακέτα λουκάνικων κοτόπουλου περιείχαν και γαλοπούλα, ενώ ένα πακέτο περιείχε ίχνη βοδινού. Από τα 28 δείγματα χοιρινών λουκάνικων, τα δύο περιείχαν και βοδινό κρέας, ενώ ένα περιείχε και κρέας αλόγου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα globalmeatnews.com, eπικεφαλής της έρευνας ήταν ο Καθηγητής Ρ. Χάνερ, που χρησιμοποίησε μια μέθοδο εξέτασης του DNA για να ταυτοποιήσει το ζώο από το οποίο προέρχεται το κρέας (DNA barcoding), ενώ επίσης χρησιμοποιήθηκε ειδική τεχνολογία (ψηφιακή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) για να ποσοτικοποιήσει το DNA.

Η εύρεση άλλων ειδών κρέατος σε κάθε λουκάνικο, μπορεί να αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, λέει ο Χάνερ, αν και ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν ενδεχομένως και άλλες αιτίες, όπως το γεγονός ότι μερικές εταιρίες μπορούν να «νοθεύσουν» το προϊόν με φθηνότερα είδη κρέατος, προκειμένου να περικόψουν κόστος. «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η τεχνολογία μπορεί να παρακολουθεί τη βιομηχανία με τρόπους που δεν είχαμε παλαιότερα στη διάθεσή μας και είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πώς η εξέταση DNA γίνεται απαραίτητη για την ταυτοποίηση συστατικών σε τρόφιμα», δήλωσε ο Χάνερ.

30 August 2017
Banner