90,5 εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή του υπο-Μέτρου 2.1 Γεωργικές Συμβουλές του ΠΑΑ 2014-2022

04 July 2024

90,5 εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή του υπο-Μέτρου 2.1 Γεωργικές Συμβουλές του ΠΑΑ 2014-2022

Related Articles

Σε συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, και τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, υλοποιούνται μια σειρά δράσεων για την επιτάχυνση της εφαρμογής του υπο-Μέτρου 2.1 του ΠΑΑ 2014-2022, το οποίο χρηματοδοτεί Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών για να προσφέρουν συμβουλές στους αγρότες της χώρας.

Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις ανασχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκ νέου την περίοδο 2014-2022, μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας. Μέσω της πιστοποίησης φυσικών προσώπων και Φορέων από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, δόθηκε η δυνατότητα σε περισσότερους από 3.000 Γεωργικούς Συμβούλους να υποστηρίξουν τους Έλληνες αγρότες στη διαχείριση των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, παρέχοντας συμβουλές στα πιστοποιημένα θεματικά πεδία με αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία. Με την προκήρυξη του υπο-Μέτρου 2.1 το 2022 και την ένταξη 83 Φορέων από τον Μάιο του 2023, κατέστη δυνατή η παροχή συμβουλών χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους αγρότες. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 90.454.369,00 €, συγχρηματοδοτούμενος κατά 100% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπο-Μέτρου, πάνω από 50.000 αγρότες έχουν συνάψει συμφωνίες με Φορείς για να λάβουν συμβουλές, και περισσότεροι από 40.000 έχουν ξεκινήσει την πρώτη τους συμβουλή. Για την επιτάχυνση των πληρωμών των Φορέων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων πληρωμής από τον Δεκέμβριο του 2023, λαμβάνονται οι εξής ενέργειες:

  • Αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας και των απαιτήσεων ελέγχου.
  • Ενίσχυση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων πληρωμής από επιπλέον στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Διαφοροποίηση του τρόπου αξιολόγησης των αιτήσεων πληρωμής για την ελαχιστοποίηση του χρόνου εκκαθάρισης σε περίπτωση μη ύπαρξης ευρημάτων.
  • Συνδρομή Αναδόχου εταιρείας στην αξιολόγηση και εκκαθάριση των αιτημάτων πληρωμής.
  • Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Υπομέτρου όσον αφορά τη διαδικασία χορήγησης και καταχώρησης των Συμβουλών.

Η παροχή εξειδικευμένων συμβουλών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους της χώρας μας είναι καθοριστική για την συνολική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Γεωργίας.

Οι παραπάνω ενέργειες στοχεύουν στην επιτάχυνση της εφαρμογής του Μέτρου και στην έγκαιρη και γρήγορη πληρωμή των φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, πάντα εντός των πλαισίων των Ενωσιακών Κανονισμών και του εθνικού θεσμικού πλαισίου του Μέτρου.

04 July 2024
Banner