Με 7 δράσεις, φιλόδοξο ξεκίνημα για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

26 July 2016

Με 7 δράσεις, φιλόδοξο ξεκίνημα για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Το καταστατικό και ουσιαστικά την έναρξη λειτουργίας της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρίας Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι εκπρόσωποι των 17 άλλων φορέων που συμμετέχουν στο σημαντικό αυτό εγχείρημα για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η δημιουργία και σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης αποτέλεσε κορυφαία προτεραιότητά μας, σ’ έναν τομέα αιχμής για την Περιφέρειά μας, τον αγροτικό τομέα», τόνισε ο κ Τζιτζικώστας παρουσιάζοντας την προσπάθεια που έγινε για να λειτουργήσει η εταιρία. Η σπουδαιότητα της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας. Ενδεικτικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

-Καλλιεργείται το 75% του ρυζιού της χώρας.

-Καλλιεργείται το 70% των οπωροφόρων.

-Καλλιεργείται το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών.

-Παράγεται το 35% του βόειου κρέατος.

-Παράγεται το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος.

-Παράγεται το 29% των αλιευμάτων.

-Παράγεται το 25% του μελιού.

Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα Ροδάκινα Νάουσας, τα Ακτινίδια Πιερίας, το Ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχουν οι εξής 18 φορείς:

-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-Δήμοι Παιονίας, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Θερμαϊκού και Κιλκίς.

-Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

-Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

-Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

-Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

-Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.

-Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης.

-Gaia Επιχειρείν Α.Ε.

-Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος ΑΕ.

-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

-Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.

-Επιμελητήριο Σερρών.

Η εταιρία έχει την έδρα της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει διάρκεια 20 ετών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο κεφάλαιο της εταιρίας με ποσοστό 47,125%. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατέχουν εταιρικές μερίδες ποσοστού 52,875%.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε επτά δράσεις τις οποίες ξεκινά η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη:

1.Σύναψη συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις, σχετικά με τους τρόπους προώθησης και διανομής των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές και συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλυσίδες λιανικής πώλησης, δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων.

2.Διμερείς επαφές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με αντίστοιχους φορείς, επιχειρήσεις και περιφέρειες, για την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.

3.Συνεργασία με φορείς, όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς και Ενώσεις, για την από κοινού προώθηση στόχων και προγραμμάτων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.

4.Διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως μεταξύ άλλων, στον αγροτουρισμό και το γαστρονομικό τουρισμό.

5.Πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού με σκοπό την ευαισθητοποίησή του, στη στήριξη και προτίμηση τοπικών προϊόντων και ενίσχυση αυτών των δράσεων με την υιοθέτηση Τοπικού Σήματος Ποιότητας για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην ΠΚΜ.

6.Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων με σύγχρονα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων της περιοχής και ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων και υψηλής προστιθέμενης αξίας ανθρώπινου δυναμικού.

7.Ενίσχυση της απασχόλησης και αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και του επιχειρηματία του αγροτοδιατροφικού τομέα, καθώς και ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του τομέα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κιλτίδης επισήμανε ότι «το σπουδαιότερο είναι οι συμμετέχοντες φορείς στην εταιρία, που είναι ‘στιβαροί’ και δίνουν τα εχέγγυα της ταυτότητας της εταιρίας. Δε μιλάμε μόνο για ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά για σύμπραξη όλων των τομέων (πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς) σε μια ταυτότητα, με συγκλονιστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που δε θα μείνει στα χαρτιά ως άλλος ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός».

26 July 2016
Banner