7 στους 10 Έλληνες σε αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών

05 November 2024

7 στους 10 Έλληνες σε αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών

Related Articles

Σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες στην Ελλάδα δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν βασικές οικονομικές ανάγκες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον Οκτώβριο. Η απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση παραμένει έντονη, με το 65% των νοικοκυριών να αναφέρει επιδείνωση στην οικονομική του κατάσταση τον τελευταίο χρόνο, έναντι του 67% τον Σεπτέμβριο, ενώ μόνο το 2% είδε βελτίωση.

Μαύρες προβλέψεις για το μέλλον

Το 60% των πολιτών αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο έτος, με μόλις το 5% να προβλέπει κάποια βελτίωση. Παρά την ελαφρά μείωση στο ποσοστό των απαισιόδοξων, η αβεβαιότητα για την οικονομική σταθερότητα της χώρας παραμένει ισχυρή, καθώς το 69% των καταναλωτών εκτιμά ότι η οικονομία θα χειροτερέψει, ενώ μόνο το 18% αναμένει σταθερότητα.

Περιορισμός δαπανών και αποταμίευση

Οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για μεγάλες αγορές τους επόμενους μήνες, όπως ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό εκείνων που σκοπεύουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους από 56% σε 58%. Η αποταμίευση παραμένει αδύνατη για το 83% των ερωτηθέντων, ένα ποσοστό που συνεχώς αυξάνεται.

Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλός, με -50,3 μονάδες, από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο η Εσθονία και η Σλοβενία εμφανίζουν ανάλογα αρνητικά επίπεδα εμπιστοσύνης. Αντίθετα, οι Λιθουανοί και οι Σουηδοί καταγράφουν θετικές τιμές στον δείκτη, δείχνοντας μεγαλύτερη αισιοδοξία για την οικονομία.

Στοιχεία για βιομηχανία, κατασκευές, λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες

Στον τομέα της βιομηχανίας, το αρνητικό ισοζύγιο για παραγγελίες και ζήτηση ενισχύθηκε, ενώ οι προβλέψεις για μελλοντική παραγωγή παρουσίασαν πτώση. Στις κατασκευές, οι εκτιμήσεις για προγράμματα εργασιών των επιχειρήσεων είναι αρνητικές, αν και παρατηρήθηκε μικρή βελτίωση στις προβλέψεις απασχόλησης. Στο λιανικό εμπόριο, οι πωλήσεις παραμένουν στάσιμες, και σταθερά παραμένουν και τα αποθέματα, με τις προβλέψεις για μελλοντικές πωλήσεις να παρουσιάζουν μικρή βελτίωση.

Αντίκτυπος στον τουρισμό και ρόλος ταμείου ανάκαμψης

Ο τουρισμός, παρά τη μείωση της φετινής του δυναμικής, συνεχίζει να συνεισφέρει θετικά σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης συμβάλλει πολλαπλασιαστικά, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές αναταράξεις και το ασταθές διεθνές περιβάλλον δημιουργούν κινδύνους, ειδικά για τις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας, που ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένη αβεβαιότητα.

Ανεργία και πληθωρισμός

Σχετικά με την ανεργία, το ποσοστό των νοικοκυριών που αναμένουν άνοδο τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε στο 41%, από 45% τον Σεπτέμβριο. Στον πληθωρισμό, αν και υπήρξε μια ελαφρά μείωση του σχετικού δείκτη, η πλειοψηφία των νοικοκυριών (65%) αναμένει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ή και ταχύτερο ρυθμό.

Η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένουν έντονα και εκτεταμένα, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε πτυχή της καταναλωτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα.

05 November 2024