500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Κομισιόν για στήριξη κτηνοτρόφων

08 September 2015

500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Κομισιόν για στήριξη κτηνοτρόφων

Μέσα σε κλίμα αγροτικών κινητοποιήσεων συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.. Με χιλιάδες τρακτέρ και αγρότες να πραγματοποιούν διαμαρτυρία λίγα μέτρα μακριά από την έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Γεωργίας συνήλθαν σε έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο καιρό με τις τιμές των προϊόντων βγάζοντας τους παραγωγούς γάλακτος και κρέατος στους δρόμους από τα τέλη Ιουλίου.
Στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, οι υπουργοί εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις σε μια σειρά τομέων, ιδίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο χοίρειο κρέας.
Για να ανταποκριθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τομείς αυτοί, η Κομισιόν πρότεινε μια δέσμη μέτρων προκειμένου να απαντήσει στο πρόβλημα ταμειακών ροών, να σταθεροποιηθούν οι αγορές και η λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού.
Το σύνολο του πακέτου ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι υπουργοί των κρατών μελών τόνισαν τη σημασία που θα έχει η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσχερειών που συναντούν οι παραγωγοί γάλακτος και χοίρειου κρέατος. Η παροχή άμεσων και στοχευμένων ενισχύσεων και η κατανομή τους μεταξύ των κρατών μελών και των εμπλεκομένων κλάδων, είναι ένα βασικό σημείο που ανέδειξαν πολλοί από τους υπουργούς. Προκειμένου μάλιστα να προωθηθούν άμεσα τα χρήματα, οι υπουργοί ζήτησαν να υπάρχει ευελιξία στους ελέγχους.
Συνοπτικά, ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν, περιλαμβάνονται:
- η δυνατότητα για τα κράτη μέλη να προωθήσουν ένα σημαντικό μέρος των άμεσων ενισχύσεων και των πληρωμών αγροτικής ανάπτυξης από τα μέσα Οκτωβρίου
- ένα νέο σχήμα ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο χοιρινό κρέας
- πρόσθετη χρηματοδότηση για την προώθηση του χοιρινού στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες
- εντατικοποίηση των προσπαθειών για να αντιμετωπιστούν οι μη δασμολογικοί φραγμοί σε τρίτες χώρες
- ανάπτυξη ενός Παρατηρητηρίου Αγοράς Χοίρειου Κρέατος

08 September 2015
Banner
Banner