50.000 ευρώ θα χάνει ετησίως ο ΕΛΓΟ λόγω μειωμένης εισφοράς στο εισαγόμενο γάλα

23 September 2013

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4186/2013, ο οποίος αν και αφορούσε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, περιέλαβε τροπολογία της τελευταίας στιγμής που αφορά την υπέρ ΕΛΟΓΑΚ (νυν ΕΛΓΟ) εισφορά στο εισαγόμενο γάλα. Η εισφορά αυτή μειώνεται από 0,50% επί της ανά κιλό αξίας γάλακτος σε 0,35% και 0,20% (για αγελαδινό και πρόβειο/γίδινο αντιστοίχως).
Από την εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι ο ΕΛΓΟ θα χάνει 50.000 ευρώ ετησίως από τα έσοδά του. Έσοδα τα οποία υπολογίζεται ότι θα αναπληρωθούν «από άλλες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού του εν λόγω φορέα».
Η ίδια τροπολογία έφερε όμως και μία ακόμη αλλαγή, καθώς κατάργησε τη δυνατότητα που είχε ο ΕΛΓΟ να επιχορηγεί σε περίπτωση ανάγκης ή περιόδους κρίσεων Έλληνες κτηνοτρόφους για την προμήθεια ζωοτροφών. Παρόλο που δεν θυμόμαστε ο ΕΛΟΓΑΚ ή ο ΕΛΓΟ να έκανε ποτέ χρήση της δυνατότητας αυτής που είχε (αν και υπήρξε ανάγκη και υπάρχει ακόμη) έχει αξία να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτή η δυνατότητα που είχε ο ΕΛΟΓΑΚ (νυν ΕΛΓΟ) για να έρθει αρωγός στον Έλληνα κτηνοτρόφο, καταργείται πλέον διά νόμου. Σημειώνουμε ότι η δυνατότητα επιχορήγησης ζωοτροφών καταργείται επειδή «αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο».
Μετά και τις εξελίξεις αυτές, οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για τα καταστροφικά πλήγματα που δέχεται, το ένα μετά το άλλο, η ελληνική κτηνοτροφία. Συνδυάζουν δε όλη την πορεία και με το ενδεχόμενο να χάσει η Ελλάδα τη μάχη της αποκλειστικής ονομασίας της φέτας, όπως σας είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα λεπτομερώς το meatnews.gr.

23 September 2013
Banner
Banner