41 συλλήψεις για διακίνηση μισού τόνου επικίνδυνου κρέατος αλόγου από την Europol

09 December 2022

41 συλλήψεις για διακίνηση μισού τόνου επικίνδυνου κρέατος αλόγου από την Europol

Related Articles

Η επιχείρηση, που έλαβε χώρα από κοινού από την Europol και την Ισπανική Πολιτική Φρουρά (Guardia Civil), αρχές Δεκέμβρη, είχε ως στόχο την παράνομη πώληση κρέατος αλόγου ακατάλληλου για κατανάλωση. Το εγκληματικό δίκτυο που εμπλέκεται σε αυτή την παράνομη πώληση συνδέεται με μια σειρά εγκλημάτων, όπως απάτη τροφίμων, ξέπλυμα χρήματος και απάτη εγγράφων. Το μη ανιχνευόμενο κρέας πωλούνταν στην ισπανική, αλλά και στη βελγική, γερμανική και ιταλική αγορά.

Η έρευνα αποκάλυψε μεγάλο δίκτυο, το οποίο αλλοίωσε την ιχνηλασιμότητα του κρέατος αλόγου παραποιώντας έγγραφα μεταφοράς και ταυτοποίησης. Κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, οι εθνικές αρχές συνέλαβαν 35 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του δικτύου, ενώ στόχευσαν σε έξι εταιρείες που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών στην Ισπανία, οι αρχές κατάσχεσαν μισό τόνο κρέατος αλόγου, ακατάλληλο για κατανάλωση.

Κατά την επιχείρησε εξαρθρώθηκε το εγκληματικό δίκτυο καθώς η βελγική αστυνομία προχώρησε και σε έξι ακόμα συλλήψεις οι οποίοι συμμετείχαν στο δίκτυο με  διαφορετικές λειτουργίες από εκείνους που έσφαζαν τα ζώα χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους μέχρι τα άτομα που ασχολούνταν με τη μεταφορά, τους κτηνιάτρους που παρείχαν πλαστά έγγραφα και τις κρεοπωλεία που πουλούσαν το κρέας ακατάλληλο για κατανάλωση.

Παράνομα κέρδη εκατομμυρίων, από κακοποίηση ζώων

Οι ύποπτοι απέκτησαν άλογα από όλη την Ισπανία δωρεάν ή πληρώνοντας έως και 100 ευρώ ανά ζώο. Λόγω πολλών παραγόντων, αυτά τα ζώα δεν προορίζονταν για την αγορά τροφίμων και το πιθανό παράνομο κέρδος ήταν σημαντικό. Μόλις ο ηγέτης του εγκληματικού δικτύου απέκτησε αρκετό ζωικό κεφάλαιο για να ενεργοποιήσει το παράνομο σύστημα, δημιούργησαν μια πλήρη εγκατάσταση εκμετάλλευσης βοοειδών το 2019 και άρχισαν να εξάγουν το κρέας σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ισπανοί αξιωματικοί εισέβαλαν στις μυστικές, παράνομες εγκαταστάσεις τους και αποκάλυψαν 80 άλογα, τα οποία είχαν κακομεταχειριστεί και έπασχαν από διάφορες ασθένειες που δεν θεραπεύονταν, λόγω της έλλειψης κτηνιατρικού ελέγχου.

Αυτή η έλλειψη εποπτείας αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη ζωονοσογόνων νόσων που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Επιπλέον, τα ζώα ζούσαν κάτω από κακές συνθήκες στις εγκαταστάσεις βοοειδών, έλλειψη τροφής και νερού, καθώς και μόνιμες καταστάσεις άγχους κατά τη μεταφορά. Ακόμη και μια παράνομη αποστολή απέφερε 35.000 ευρώ για τους μεταφορείς, με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από την υλικοτεχνική πλευρά. Το εγκληματικό δίκτυο μετέτρεψε τη βρωμιά σε διαμάντια: άλογα, που είχαν ξεγραφεί και αξίας μόνο 100 ευρώ το καθένα, απέφεραν παράνομα κέρδη περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Η Εuropol συντόνισε τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και παρείχε αναλυτική υποστήριξη στις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου. Κατά τη διάρκεια των ημερών δράσης, η Εuropol απέστειλε εμπειρογνώμονες στο Βέλγιο και την Ισπανία για να διασταυρώσουν τις επιχειρησιακές πληροφορίες με τις βάσεις δεδομένων της Εuropol σε πραγματικό χρόνο και παρείχαν πληροφορίες στους ερευνητές επιτόπου.

Πηγή: Εuropol-europa-eu

09 December 2022
Banner
Banner