Στα 3,8 δισ. η απώλεια πωλήσεων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο λόγω COVID-19

12 March 2020

Στα 3,8 δισ. η απώλεια πωλήσεων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο λόγω COVID-19

Η διαταραχή στην προσφορά αγαθών που προκλήθηκε από τον κορονοϊό αναμένεται να οδηγήσει το λιανεμπόριο στην Ευρώπη σε σημαντικές απώλειες πωλήσεων. Οι απώλειες αυτές θα ανέλθουν σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 20 Απριλίου, σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής εταιρείας Zencargo.

Η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού, που χθες 11/3 αναβαθμίστηκε σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία σχετικά ΚΑΙ με τις οικονομικές του συνέπειες.

Η νόσος έχει ήδη χτυπήσει τις ναυτιλιακές ροές εμπορευματοκιβωτίων - ο κύριος τρόπος μεταφοράς προϊόντων λιανικής από την Κίνα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, με τα εμπορεύματα να είναι μπλοκαρισμένα και το κόστος να αυξάνεται.

Η έρευνα εκτιμά ότι οι σωρευτικές συνέπειες για το λιανεμπόριο εξαιτίας της απώλειας πωλήσεων, για το διάστημα από τις 9 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, θα ανέλθουν: στη Γερμανία πάνω από 848,40 εκατομμύρια ευρώ, στη Γαλλία πάνω από 518,6 εκατομμύρια ευρώ, και 294,8 εκατομμύρια ευρώ στη Βρετανία.

Η συνολική ζημιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανέλθει στα 3,9 δισ. ευρώ, υπολογίζει η έρευνα, που εκτιμά ότι τα ηλεκτρονικά, τα είδη ένδυσης και τα έπιπλα είναι οι τρεις κατηγορίες προϊόντων που θα πληγούν περισσότερο από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

12 March 2020
Banner
Banner