Διχασμός στο Ευρωκοινοβούλιο για την «αποκατάσταση της φύσης»

13 July 2023

Διχασμός στο Ευρωκοινοβούλιο για την «αποκατάσταση της φύσης»

Σε διχασμό του σώματος των βουλευτών οδήγησε η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την νομοθεσία που εισηγήθηκε η Κομισιόν και αφορά την «αποκατάσταση της φύσης». Αφού η πρόταση για πλήρη απόρριψη της νομοθεσίας δεν πέρασε με μια ισχνή πλειοψηφία μόλις 12 ψήφων κατά (324 κατά, έναντι 312 υπέρ και 12 αποχών), με νεώτερη ψηφοφορία μια βελτιωμένη πρόταση -προϊόν συναλλαγής μεταξύ των πολιτικών πτερύγων του ευρωκοινοβουλίου- συγκέντρωσε τελικά οριακή πλειοψηφία (336 ψήφοι υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές). Πρόκειται για άλλο ένα κείμενο της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας».

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου «οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας και μειώνει τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια. Τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών στην ΕΕ, ούτε εμποδίζει νέες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ και η τροποποιημένη πρόταση που στηρίζει το Κοινοβούλιο ρητά τονίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις εξυπηρετούν εξαιρετικά το δημόσιο συμφέρον».

Και συνεχίζει το δελτίο τύπου του ευρωκοινοβουλίου: «Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα αποκατάστασης έως το 2030, τα οποία θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% όλων των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στην Ε.Ε. Θέση του ΕΚ είναι ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο αφού η Επιτροπή παρουσιάσει δεδομένα για τις αναγκαίες συνθήκες που διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια και όταν οι χώρες της Ε.Ε. ποσοτικοποιήσουν την έκταση που χρειάζεται να αποκατασταθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι για κάθε τύπο οικοσυστήματος. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης να υπάρχει η δυνατότητα αναστολής στόχων όταν αναμένονται εξαιρετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει την ύπαρξη χρηματοδοτικών κενών μεταξύ των στόχων της αποκατάστασης και της διαθέσιμης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξετάζοντας ακόμη πιθανές λύσεις, ειδικά μέσω ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού της Ε.Ε.»

Αρνητική η Copa - Cogeca

«H ψηφοφορία δεν πρέπει να ικανοποιεί κανέναν και δεν κάνει τον νόμο πλέον εφαρμοστέο στα αγροκτήματα» σχολίασε η Copa και η Cogeca, μετά την ψηφοφορία στο Στρασβούργο.

«Παρά τις βελτιώσεις στη γεωργική πλευρά της πρότασης, αυτός ο νόμος παραμένει ουσιαστικά κακώς προετοιμασμένος, στερείται προϋπολογισμού και θα παραμείνει ανεφάρμοστος για τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες δασών», εκτιμούν οι εκρόσωποι των Ευρωπαίων αγροτών και συνεταιρισμών, ενώ θεωρούν «αμφιλεγόμενη» την διαδικασία των ψηφοφοριών, αφού έχουν προηγηθεί τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες σε επιτροπές. Θεωρούν επίσης ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες οι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτευχθούν.

Και καταλήγουν: «Δεν θα υπάρξουν νικητές με αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά πολλοί ηττημένοι στις αγροτικές περιοχές μας, ξεκινώντας από τις μικρότερες και πιο εύθραυστες οικονομικές δομές».

13 July 2023
Banner
Banner