25 εκατ. δολάρια πρόστιμο κατέβαλε αμερικανική εταιρεία κρέατος για απάτη σε βάρος καταναλωτών

26 April 2023

25 εκατ. δολάρια πρόστιμο κατέβαλε αμερικανική εταιρεία κρέατος για απάτη σε βάρος καταναλωτών

Related Articles

Σάλος έχει ξεσπάσει στους κύκλους της αγοράς κρέατος της Αμερικής εξαιτίας της αγωγής που κατέθεσε μια ομάδα καταναλωτών εναντίον της εταιρείας JBS.

Η εταιρεία-κολοσσός συμφώνησε να καταβάλει 25 εκατομμύρια δολάρια στους καταναλωτές μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, σύμφωνα με την οποία η JBS είχε συνωμοτήσει με συγκεκριμένους μεταποιητές κρέατος να δημιουργήσουν τεχνητή αύξηση των τιμών. Μάλιστα όλα αυτά συνέβαιναν από το 2015, με σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους εξαπατώντας τους καταναλωτές.

Η αγωγή που ακούστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μινεσότα ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι «συνωμότησαν για να περιορίσουν την προσφορά και να καθορίσουν την τιμή του βόειου κρέατος τουλάχιστον από το 2015 έως την έναρξη της παρούσας αγωγής». Οι ενάγοντες είπαν, μάλιστα, ότι οι εταιρείες βόειου κρέατος συναντήθηκαν σε εμπορικές εκθέσεις για να συνωμοτήσουν ώστε να κρατήσουν τις τιμές διογκωμένες.

«Τα δεδομένα συναλλαγών των ίδιων των κατηγορουμένων, οι δημόσιες εκκλήσεις τους για μειώσεις παραγωγικής ικανότητας σε ολόκληρη τη βιομηχανία και οι μετρήσιμες συνθήκες της αγοράς επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της παράνομης συμφωνίας καθορισμού τιμών», ισχυρίστηκαν οι δικηγόροι των καταναλωτών.

Ο διακανονισμός που επιτεύχθηκε το 2023, ακολουθεί μια προηγούμενη συμφωνία που αφορούσε την JBS τον Μάρτιο του 2022, όταν η εταιρεία πλήρωσε 52,5 εκατομμύρια δολάρια σε αγοραστές βόειου κρέατος. Αλλά σε δήλωση στο Reuters , η εταιρεία δεν αναγνώρισε την ευθύνη.

Το 2021, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει 655 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους μικρούς μεταποιητές κρέατος προκειμένου να μείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά κρέατος.  Σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο  πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της JBS Αμερικής, Tim Schellpepper, είπε ότι η εταιρεία πουλά τα προϊόντα της σε τιμές χονδρικής.

Άλλες αγωγές που κατηγορούν τους μεγαλύτερους προμηθευτές βόειου κρέατος ότι συνεργάστηκαν για να αυξήσουν τις τιμές παραμένουν σε δικαστική προσφυγή. Η εταιρεία χονδρικής Sysco ισχυρίστηκε σε μήνυση τον περασμένο Ιούλιο ότι η JBS, η Cargill, η Tyson και η National Beef Packing συνεννοήθηκαν για να περιορίσουν τον αριθμό των βοοειδών που σφάζονται, ως ένας τρόπος να πληρώνουν λιγότερο τους κτηνοτρόφoυς.

*Η JBS S.A. είναι βραζιλιάνικη εταιρεία, η μεγαλύτερη στον κόσμο, επεξεργασίας κρέατος, η οποία παράγει επεξεργασμένο βοδινό, κοτόπουλο και χοιρινό κρέας καθώς επίσης πουλά υποπροϊόντα από την επεξεργασία αυτών των κρεάτων. Έχει την έδρα της στο Σάο Πάολο.

Πηγή: fooddive-com

26 April 2023
Banner
Banner