25% ακριβότερο φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων

01 December 2022

25% ακριβότερο φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων

Related Articles

Σε αναμονή βρίσκονται οι καταναλωτές προκειμένου να δουν τις τιμές των προϊόντων να σταθεροποιούνται κάπου, αλλά ταυτόχρονα κάνουν και έρευνα αγοράς πάνω σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και όσα παραδοσιακά θα καλύψουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το Καλάθι του Νοικοκυριού, αν και έχει αμφισβητηθεί από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καταναλωτών, πιθανόν να παίξει έναν συνδυαστικό ρόλο στις φετινές γιορτές.

Σε έρευνα που έγινε από τοπικό Μέσο της Κρήτης σχετικά με τις τρέχουσες τιμές στην αγορά κρέατος, αρτοσκευασμάτων και οπωροκηπευτικών βρέθηκε πως το γιορτινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο από πέρυσι, σε ποσοστά που ξεκινάνε από το 20% και φτάνουν μέχρι και το 30% ανάλογα με το είδος, με τη μέση τιμή δηλαδή να μην πέφτει κάτω από το 25%.

Σε ό,τι αφορά την τιμή της γαλοπούλας, οι κρεοπώλες του νομού Ηρακλείου δεν έχουν καμία ενημέρωση, διότι οι προμηθευτές τους κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Το σίγουρο είναι πάντως ότι, σε σχέση με πέρυσι, αύξηση θα υπάρξει.

Γενικά, υπάρχουν πληροφορίες πως  το κρέας τείνει σε ανοδική πορεία, με τη γαλοπούλα να δέχεται αύξηση 15-20%, ενώ στο χοιρινό οι αυξήσεις φτάνουν το 1,5 με 2 ευρώ, με τις τιμές να μην αναμένεται να πέσουν τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα.

Αλλά σε όλα τα άλλα είδη κρέατος η σημερινή εικόνα, όπως λέει στο κρητικό Μέσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης «υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις που σε σχέση με πέρυσι κυμαίνονται από 25% έως και 30%. Στη γαλοπούλα, εμείς που θέλουμε να παραγγείλουμε και ρωτάμε τους πτηνοτρόφους, δε μας λένε. Δεν ξέρουμε πού θα κυμανθούν οι τιμές στη γαλοπούλα. Αλλά μέχρι τώρα, από 25% έως και 30% είναι πάνω οι τιμές σε όλα τα είδη κρέατος. Για παράδειγμα, στο μικρό γουρουνόπουλο γάλακτος μια μέση τιμή είναι γύρω στα 9,60 με 9,80 ευρώ το κιλό. Και πέρυσι δεν ξεπερνούσε η τιμή του γουρουνόπουλου τα 8,50 ευρώ το κιλό. … Οι αυξήσεις είναι αναμενόμενες. Ακόμα και το κρέας να μην έπαιρνε πάνω, εδώ έχει αυξηθεί 200% το κόστος του ρεύματος, οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται. … Το ρεύμα πώς θα το πληρώσει ο καταστηματάρχης; Όταν κοστολογείς το κρέας, βάζεις μέσα όλα τα έξοδα που έχεις».

Πιο συγκεκριμένα, η μπριζόλα, που πέρυσι ήταν γύρω στα 5,30 με 5,40 ευρώ το κιλό, αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 6,20 με 6,40 ευρώ το κιλό. Το μπούτι χοιρινού έχει τιμή γύρω στα 7,30 με 7,50 ευρώ το κιλό. Η σπάλα με οστό πουλιέται γύρω στα 5 με 5,50 ευρώ το κιλό. Στο λουκάνικο η τιμή κυμαίνεται από 12,50 έως 13 ευρώ το κιλό. Και πέρυσι είχε τιμή γύρω στα 11 με 12 ευρώ το κιλό.

Αλλά και το κοτόπουλο ακολουθεί την πορεία των ανατιμήσεων. «Αυτή τη στιγμή, η τιμή του κοτόπουλου είναι γύρω στα 4,40 με 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν γύρω στα 3,60 με 3,70 ευρώ το κιλό», σύμφωνα με τον Μανόλη Δατσέρη ο οποίος προσθέτει: «Στο αρνί, η τιμή είναι στα 12,20 με 12,30 ευρώ το κιλό, από 11 ευρώ πέρυσι. Το κατσίκι έχει μια διαφορά γύρω 30 λεπτά το κιλό. Εξάλλου, τη μεγαλύτερη αύξηση την έχει το μοσχάρι. Αναλογικά άμα το δείτε, είναι το πιο ακριβό κρέας. Είναι γύρω στα 12,40 με 12,60 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 10,40 ευρώ το κιλό»...

Στα τυροκομικά οι ελλείψεις είναι μεγάλες, αφού φέτα από την Κρήτη και ανθότυρο δύσκολα βρίσκουν οι καταναλωτές. Ενώ, όπως δηλώνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών, «η φρέσκια γραβιέρα (Κρήτης) είναι πολύ πιο ακριβή. Έτσι, στην παλιά γραβιέρα μπορείς να βρεις σε ένα συνοικιακό κρεοπωλείο τιμή γύρω στα 13 με 13,50 ευρώ το κιλό, από 11 ευρώ που ήταν πέρυσι. Και στις φρέσκιες η τιμή φτάνει στα 16 με 16,50 ευρώ το κιλό, κάτι που έχει να κάνει με τη μεγάλη ακρίβεια στο γάλα...».

Κόστος για το τραπέζι των Χριστουγέννων

Η εκτίμηση για το περσινό κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού κυμάνθηκε από 82,56 έως 113,90 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3% έως 18,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020 όπου υπήρχε περιορισμός κινήσεων και αγοράς λόγω Covid, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνική Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας μετά από έρευνα που διενήργησε για εκτίμηση κόστους του περυσινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, κατά μέσο όρο. Επομένως, με τους συγκεκριμένους υπολογισμούς, φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα φτάσει λόγω της μέσης αύξησης του 25% στα ύψη, από 103,2 ευρώ μέχρι 142,375 ευρώ.

Πηγές: neakriti.gr, gavdos888.gr

01 December 2022
Banner
Banner