Είκοσι χρόνια αβγά Ω3 από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

19 September 2017

Είκοσι χρόνια αβγά Ω3 από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Δύο δεκαετίες συμπληρώνονται φέτος από την έρευνα, παραγωγή και διάθεση στην ελληνική αγορά των αβγών Ω3 της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ήταν τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά, όπου από το φθινόπωρο του 1997 έως και φέτος το καλοκαίρι, πωλήθηκαν περισσότερα από 58,8 εκατομμύρια αβγά.

«Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1997, όταν στο πλαίσιο της Agrotica παρακολούθησα ομιλία του καθηγητή του ΑΠΘ Αθανάσιου Γιαννακόπουλου με αντικείμενο τα αβγά Ω3 και τις ευεργετικές ιδιότητές του για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μέχρι τότε οι λέξεις ‘αβγά Ω3’ ήταν κάτι το παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα. Του μετέφερα την επιθυμία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής να ερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής αβγών του συγκεκριμένου τύπου. Άλλωστε, είχαμε τις εγκαταστάσεις, τη διάθεση και το ερευνητικό υπόβαθρο. Ο κ. Γιαννακόπουλος συμφώνησε και δημιουργήθηκε μία κοινή ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και δικαίωσαν τις προσδοκίες μας. Το φθινόπωρο του 1997 ξεκίνησε η διάθεση των πρώτων αβγών Ω3 στην ελληνική αγορά», θυμάται ο υπεύθυνος του Πτηνοτροφείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Στάθης Γιαννακάκης. Φυσικά, σημαντικό κι ενεργό ρόλο στην έρευνα και την παραγωγή των αβγών Ω3 έπαιξαν οι μαθητές των λυκείων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

«Η ‘πρεμιέρα’ των αβγών Ω3 έγινε με προσεκτικά βήματα. Το 1997, μόλις το 7% των αβγών της Σχολής ήταν Ω3, ενώ το 93% συμβατικά. Το 2010, το 90% των αβγών ήταν Ω3 και μόλις το 10% συμβατικά. Από το 2011, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παράγει και διαθέτει στην αγορά μόνο αβγά Ω3», επισημαίνει ο διευθυντής του Αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Αλέξανδρος Κάλλης.

Τα αβγά Ω3 της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής δεν είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας αλλά ελεγχόμενης πρωτοποριακής μεθόδου διατροφής των ορνίθων που εφαρμόζεται στο εκπαιδευτικό πτηνοτροφείο. Οι όρνιθες διατρέφονται με ειδικό μίγμα τροφών, το οποίο περιέχει πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του τύπου Ω3, βιταμίνη Ε και αρωματικά φυτά, που χρησιμοποιούνται για να προστατεύουν τα Ω3 λιπαρά οξέα από τις οξειδώσεις πριν και μετά την κατανάλωσή τους. Τα αβγά Ω3 καλύπτουν το 20% των ημερησίων αναγκών σε λιπαρά οξέα του τύπου Ω3 και παρέχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του καταναλωτή γιατί μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος και την κακή χοληστερόλη και παράλληλα αυξάνουν την καλή χοληστερόλη, μετά από σχετικές έρευνες που έγιναν στην ενδοκρινολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, τα αβγά Ω3 της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής αποτέλεσαν τη βάση για τη διενέργεια 14 επιστημονικών ερευνών από διάφορους φορείς!

Προκήρυξη υποτροφίας

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στο πλαίσιο του μακρoxρόνιου προγράμματος υποτροφιών της και σε συνεργασία με την εταιρία Eurocatering A.E., προκηρύσσει μια υποτροφία, για ένα σπουδαστή ή σπουδάστρια για φοίτηση στο μονοετές βιωματικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης «Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές», με έναρξη τη σχολική χρονιά 2017-2018. Η υποτροφία καλύπτει τα δίδακτρα, τη διαμονή αλλά και τη σίτιση στη σπουδαστική εστία του ιδρύματος.

Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση και να αξιολογηθούν για την προσφερόμενη υποτροφία θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Να είναι απόφοιτοι Λυκείων (ΓΕΛ/ΕΠΑΛ) ή  ΕΠΑΣ
  2. Nα υπάρχει οικογενειακή σχέση με τη γεωργία ή / και ισχυρή βούληση για σταδιοδρομία στον ευρύτερο αγρο-διατροφικό τομέα και τις καλλιέργειες των κηπευτικών.
  3. Να υπάρξει προσωπική ή τηλεφωνική γνωριμία-συνέντευξη με τον ενδιαφερόμενο και τους γονείς – κηδεμόνες με μέλος της αρμόδιας επιτροπής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, στην ιστοσελίδα www.afs.edu.gr

19 September 2017
Banner
Banner