Βουλή: 196 υπέρ για την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων

15 December 2016

Βουλή: 196 υπέρ για την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων

Η επιλογή της κυβέρνησης να θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή την τροπολογία για το έκτακτο βοήθημα που ανακοίνωσε για τους συνταξιούχους ο πρωθυπουργός, απέδωσε μια πλειοψηφία 196 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ), τη στιγμή που 61 βουλευτές δήλωσαν «παρών» (Ν.Δ.), με τους βουλευτές του Ποταμιού να απέχουν και εκείνους της Ένωσης Κεντρώων να αποχωρούν.

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, που "διανθίστηκε" για άλλη μία φορά από απίθανους καβγάδες, έπεφτε βαριά η σκιά των δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων που ανέστειλαν την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για μικρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους (όπως και η αντίστοιχη πρωθυπουργική εξαγγελία για αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου) θα ρίξει έξω το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο. Η χώρα έχει έναν ψηφισμένο νόμο που κανονικά θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Την ίδια όμως στιγμή μια μερίδα των πιστωτών της Ελλάδας πολεμώντας την εξαγγελία Τσίπρα έχει εκτεθεί τόσο πολύ που ίσως δυσκολευτεί να κάνει πίσω, μολονότι σημερινές δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών κινήθηκαν σε διαφορετικό κλίμα δείχνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Επομένως, το ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο είναι ένα ζήτημα που ενδεχομένως να έχει κι άλλες στροφές. Εκτός βεβαίως αν το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει κάνει κι άλλους λογαριασμούς, εντάσσοντας τα δωράκια προς χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες, όπως και το σκηνικό έντασης με τους Θεσμούς, σε έναν σχεδιασμό που περιλαμβάνει και κάλπες…

15 December 2016
Banner
Banner