100 προϊόντα στο «μικροσκόπιο» των εντατικών ελέγχων

27 June 2024

100 προϊόντα στο «μικροσκόπιο» των εντατικών ελέγχων

Το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει 100 βασικά τρόφιμα με στόχο τη μείωση των τιμών. Τα σούπερ μάρκετ ήδη στέλνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα τιμολόγια αγοράς από τους προμηθευτές και τις τιμές πώλησης των αγαθών.

Η ΔΙΜΕΑ θα αυξήσει τους ελέγχους

Στην προσοχή των ελεγκτικών αρχών θα βρεθούν τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, κρέατα, φρούτα και λαχανικά. Οι αρχές θα ελέγχουν τις τιμές χονδρικής και λιανικής, καθώς και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, ο πληθωρισμός το 2024 θα μειωθεί στο 3% από 4,2% το 2023 και 9,3% το 2022. Προτείνει αυξημένους ελέγχους για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού και, όπου χρειάζεται, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Η αυξημένη ζήτηση λόγω τουριστικής περιόδου, η άνοδος της χονδρικής τιμής στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούνιο και η αύξηση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου στα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα μπορεί να αυξήσουν τα τιμολόγια του Ιουλίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε στο Σκάι ότι οι τιμές του Ιουλίου θα είναι κοντά σε αυτές του Ιανουαρίου και ότι κάποιοι πάροχοι θα απορροφήσουν τις αυξήσεις.

Σε περίπτωση μεγάλων ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό προστασίας των νοικοκυριών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για το 2025, επιτρέποντας αύξηση των δημοσίων δαπανών στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η Κομισιόν καθορίζει ένα ανώτατο όριο αύξησης των δαπανών, βάσει του οποίου τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντάξουν τους προϋπολογισμούς τους.

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν επιτρέπει αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 3%, που μεταφράζεται σε επιπλέον πόρους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την περίοδο 2025-2028, σε σχέση με το 2,6% του 2024.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι αυτά τα επιπλέον χρήματα θα χρηματοδοτήσουν τα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών, όπως έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Οι βασικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Αύξηση των συντάξεων κατά 2 με 2,5%, με κόστος περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατομμυρίων ευρώ.
  3. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, μοιρασμένη κατά 0,25% σε εργαζόμενους και εργοδότες.
  4. Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
  5. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.

    Πηγή: ertnews.gr
27 June 2024
Banner