10ο Trophy-Τροφή Meetup: Καινοτομία και ΑΙ στον Πρωτογενή Τομέα
Related Articles
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλοξένησε το 10ο Trophy-Τροφή Meetup με θέμα τις τεχνολογικές εξελίξεις και λύσεις στον πρωτογενή τομέα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία Νέα Γεωργία Νέα Γενιά με την υποστήριξη της Bayer Hellas και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συγκέντρωσε επαγγελματίες, ερευνητές και νεοφυείς επιχειρήσεις από τον κλάδο, προσελκύοντας πλήθος συμμετεχόντων.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια σειρά από εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις και πάνελ, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην αγροτική τεχνολογία και οι δυνατότητες της ΑΙ για τη βελτίωση της παραγωγής και της βιωσιμότητας. Ο Σταύρος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος ανάπτυξης του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, άνοιξε την εκδήλωση, δίνοντας το στίγμα της καινοτομίας που κυριαρχεί στη γεωργία.
Συζητήσεις και καινοτόμες ιδέες
Η Χρύση Κοτονιά από την Bayer Hellas παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις και τις τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων για τη βιώσιμη γεωργία και τις εφαρμογές της ΑΙ. Ακολούθησε πάνελ με θέμα «Πώς η καινοτομία οδηγεί τον πρωτογενή τομέα στην επόμενη μέρα», στο οποίο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του κλάδου, όπως ο Κωνσταντίνος Δεμέστιχας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Θεοχάρης Μωυσιάδης από τη Future Intelligence Ltd. Το πάνελ συντόνισε ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος κατηύθυνε τη συζήτηση με εστίαση στις προκλήσεις και τις προοπτικές που φέρνει η τεχνολογία στον αγροτικό τομέα.
Στη συνέχεια, δύο ενδιαφέροντα Fireside Chats κάλυψαν τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, καθώς και τη σημασία της «γεωργίας άνθρακα» και της διατήρησης των εδαφών. Στα πάνελ συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί, όπως ο καθηγητής Σπύρος Φουντάς και η Γεωργία Ντάτση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τη βιώσιμη γεωργία και την ανάγκη προστασίας των φυσικών πόρων.
Εργαστήριο επιχειρηματικών ιδεών και νέα βήματα
Μετά το πέρας των συζητήσεων, ακολούθησε εργαστήριο παραγωγής ιδεών, όπου συμμετείχαν φοιτητές, νέοι επιχειρηματίες και καινοτόμες εταιρείες, παρουσιάζοντας πρωτότυπες προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα. Η καλύτερη επιχειρηματική ιδέα επιλέχθηκε από ψηφοφορία, και η ομάδα που την πρότεινε θα διαγωνιστεί στην τελική εκδήλωση του Trophy-Τροφή στις 28 Νοεμβρίου 2024.
Με υποστηρικτές όπως οι efood, envOlve, ΚΕΜΕΛ και Μπύρα Νήσος, τα Trophy-Τροφή Meetups αναδεικνύουν τις τάσεις και ευκαιρίες στον αγροδιατροφικό τομέα, ενθαρρύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του.
Πηγή: agro24.gr