Χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση για εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών σε ανθρωπους

04 July 2024

Η αμερικανική κυβέρνηση επένδυσε 176 εκατομμύρια δολάρια στη Moderna για τη δημιουργία ενός mRNA εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών. Αυτή η κίνηση εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για καλύτερη προετοιμασία σε ενδεχόμενες μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις, βασιζόμενη στις αναφορές κατά την πανδημία Covid-19.

Παρ' ότι η γρίπη των πτηνών δεν θεωρείται μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη υγεία, οι ειδικοί επιδιώκουν την ανάπτυξη ενός «αποτελεσματικού εμβολίου» που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει άμεσα σε περίπτωση που ο ιός μεταλλαχθεί και γίνει επικίνδυνος για τους ανθρώπους. Η τεχνολογία mRNA επιτρέπει την ταχύτερη παραγωγή εμβολίων σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Η χρηματοδότηση από την αμερικανική Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και των προχωρημένων κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Moderna κατά του στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών. Το συγκεκριμένο στέλεχος υπάρχει εδώ και χρόνια στα πτηνά, ενώ πρόσφατα έχει μολύνει και άλλα ζώα, όπως τα βοοειδή.

Παρ' όλο που δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι ο ιός θα εξελιχθεί ώστε να εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, υπάρχει ανησυχία ότι αυτό μπορεί να συμβεί με σοβαρές συνέπειες. Αν και οι περιπτώσεις μετάδοσης του ιού από ζώα σε ανθρώπους είναι σπάνιες, ο ιός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και των ματιών, έως σοβαρές ασθένειες όπως πνευμονία, που μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η Moderna ξεκίνησε τις αρχικές κλινικές δοκιμές του εμβολίου mRNA για τη γρίπη των πτηνών το 2023, με τη συμμετοχή υγιών ενήλικων εθελοντών. Τα αποτελέσματα των δοκιμών αναμένονται αργότερα φέτος και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη του εμβολίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

04 July 2024
Banner