Φόρουμ Agricultural Outlook: Η κτηνοτροφία είναι η λύση για το περιβάλλον

30 September 2022

Φόρουμ Agricultural Outlook: Η κτηνοτροφία είναι η λύση για το περιβάλλον

Related Articles

Το ετήσιο φόρουμ Ag Outlook* διοργανώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κάνσας με τη συμμετοχή κορυφαίων οικονομικών, πολιτικών, επιχειρηματιών απ' όλο τον κόσμο και στελέχη της κυβέρνησης. Η ατζέντα του φόρουμ περιελάμβανε μια παρουσίαση σχετικά με τη βιωσιμότητα των ζώων από τον Jeffrey Simmons, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Υγείας των Ζώων Elanco. Ο Simmons ανέλυσε τη θεωρία του για καλύτερο μέλλον έως το 2030, περιβαλλοντικά, οικονομικά και διατροφικά, κάτι που πιστεύει ότι είναι εφικτό μέσω της πιο βιώσιμης κτηνοτροφικής παραγωγής.

«Πιστεύω ότι τα ζώα είναι το κομμάτι που λείπει από τα προβλήματα του κόσμου αυτή τη στιγμή. Τα ζώα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών βασικών παγκόσμιων ζητημάτων: της κρίσης υγείας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής. To 60% του κόσμου είτε δεν λαμβάνει αρκετή τροφή, είτε καταναλώνει λάθος τροφή. Ένας στους οκτώ ανθρώπους αντιμετωπίζει πείνα και ένας στους πέντε πεθαίνει από κακή διατροφή. Όσο για την κλιματική αλλαγή, αυτή βρίσκεται στις πρώτες θέσης της ατζέντας συζήτησης για κάθε ήπειρο στον κόσμο αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Simmons.

Πριν από λίγο καιρό, οι υποστηρικτές της εναλλακτικής πρωτεΐνης έψαχναν τα φυτικά προϊόντα ως τη λύση. Ωστόσο, οι προοπτικές για αυτά τα προϊόντα δεν είναι τόσο ευνοϊκές όσο ήταν κάποτε. Μέχρι το 2027, ο Simmons προβλέπει ότι οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος θα αποτελούν μόνο το 1% της συνολικής κατανάλωσης πρωτεϊνών, με μικρή επίδραση στις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Διατροφικά, τα φυτικά προϊόντα στερούνται θρεπτικών συστατικά που βρίσκονται μόνο σε προϊόντα με βάση το κρέας.

«Οι μελέτες λένε πως η ζωική πρωτεΐνη είναι πιο θρεπτική από τη φυτική», είπε ο Simmons και συνέχισε: «Και αν το σκεφτείς, μοιάζει λίγο με τα συμπληρώματα βιταμινών και το πώς λειτουργούν. Στην πραγματικότητα, τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό απ’ ό,τι τα βιομηχανοποιημένα συμπληρώματα, όταν κάποιος τρέφεται με φρούτα και λαχανικά».

Ο ειδικός της Elanco έκανε λόγο για τις συζητήσεις που γίνονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, και τις προτεινόμενες λύσεις που περιλαμβάνουν τη δραματική μείωση των εκτρεφόμενων κοπαδιού ή τη μετάβαση στο συνθετικό βόειο κρέας. Κατά τη γνώμη του και οι δύο περιπτώσεις  δεν είναι βιώσιμες επιλογές για ένα καλύτερο περιβάλλον στα επόμενα 10 έως 20 χρόνια. Πρότεινε, μάλιστα, πως το «κλειδί» στη μείωση του μεθανίου είναι στην εστίαση καθώς το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο είναι και τα δύο αέρια του θερμοκηπίου. Το διοξείδιο του άνθρακα διαρκεί 1.000 χρόνια, το μεθάνιο, όπως όλοι γνωρίζετε, διαρκεί 12 χρόνια, αλλά το σημαντικό με το μεθάνιο είναι ότι έχει υψηλή ισχύ. Μπορεί πραγματικά μειώσει τη θερμότητα κατά 25%.

Χωρίς υποστήριξη από τους καταναλωτές, οι προσπάθειες του κλάδου είναι μάταιες. Οι καταναλωτές αναζητούν τη γεύση, το κόστος, τη διατροφή και ειδικά όταν πρόκειται για τον τομέα των πρωτεϊνών κάθε φορά που αγοράζουν τρόφιμα. Ο Simmons προτρέπει τα ενδιαφερόμενα μέρη να απευθυνθούν με συγκεκριμένες προτάσεις στους καταναλωτές που τώρα, περισσότερο από ποτέ, αποφασίζουν για τις αγορές τους  προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.

Λέει, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Η απλή αφήγησή μας προς τους καταναλωτές θα μπορούσε να είναι η εξής:Μην προσπαθείτε να μας ξεφορτωθείτε. Οι αγελάδες και τα ζώα μπορούν, πραγματικά να είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης. Οι κλιματικά ουδέτερες φάρμες έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν τα αέρια του θερμοκηπίου που δημιουργούνται και να μη αφήσουν αποτύπωμα. Tαυτόχρονα, μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία καλύτερης διατροφής, λιγότερης παχυσαρκίας, να έχουμε λιγότερο διαβήτη, να τροφοδοτήσουμε τον κόσμο με σωστή τροφή και να βελτιώσουμε το κλίμα μέχρι το 2030”».

* Το Agricultural Outlook Forum (AOF), είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη ετήσια έκθεση του υπουργείου Γεωργίας της Αμερικής. Το Φόρουμ Agricultural Outlook ξεκίνησε το 1923. Έκτοτε, το Φόρουμ έχει εξελιχθεί σε μια μοναδική πλατφόρμα όπου βασικοί ενδιαφερόμενοι από τον αγροτικό τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες και aπ' όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να συζητήσουν τρέχοντα και επικείμενα θέματα και τάσεις στον κλάδο της γεωργίας.

Πηγή: meatpoultry.com

30 September 2022
Banner
Banner