Υποχρεωτική μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ολλανδία

14 June 2022

Υποχρεωτική μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ολλανδία

Related Articles

Το 2020 η κυβέρνηση της Ολλανδίας διέταξε τον καθορισμό του εθνικού ορίου ταχύτητας στα 100 km/hr, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο εκτίμησε ότι τα ζώα, σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να μειωθούν κατά 30%, για να μειωθεί η ρύπανση του αζώτου.

Με το συγκεκριμένο μέτρο υπολογίζεται να μειωθεί η ρύπανση του αζώτου σε ορισμένες περιοχές έως και 70%, μέχρι το 2030. Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος που μαστίζει τη χώρα εδώ και χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνες τις γεωργικές ενώσεις, οι οποίες κάλεσαν σε διαδήλωση τα μέλη τους, στη Χάγη, στις 22 Ιουνίου, υποστηρίζοντας πως οι στόχοι της ολλανδικής κυβέρνησης δεν είναι ρεαλιστικοί και δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν τα προγραμματισμένα μέτρα.

Σε απάντησή τους η Christianne van der Wal, υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως τους επόμενους μήνες, θα υπάρξει διεξοδική ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο η ολλανδική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της, αν και άφησε υπαινιγμούς πως με τα νέα μέτρα «κάποιοι από τους αγρότες μας δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους όπως κάνουν τώρα».

Οι Κάτω Χώρες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, ο μεγάλος αριθμός ζώων εκτροφής καθώς και η χρήση τοξικών λιπασμάτων και όλα αυτά σε κοντινή απόσταση από αστικά κέντρα, έχουν οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου στον αέρα και στο νερό, πέραν των επιτρεπτών ορίων.

Οι στόχοι που τέθηκαν στις 10/6/2022 αποσκοπούν στη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2018 και το 2019, από το Συμβούλιο της Επικρατείας των Κάτω Χωρών και με δεδομένο πως η ολλανδικές κυβερνήσεις δεν θα αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα στην εφαρμογή των αποφάσεων.

14 June 2022
Banner
Banner