Υποστελέχωση γεωτεχνικών υπηρεσιών και μη απόδοση των οφειλόμενων πόρων υπονομεύουν τους ελέγχους

18 April 2024

Υποστελέχωση γεωτεχνικών υπηρεσιών και μη απόδοση των οφειλόμενων πόρων υπονομεύουν τους ελέγχους

Η σοβαρή υποστελέχωση που υπάρχει σε όλες τις γεωτεχνικές υπηρεσίες (κτηνίατροι, γεωπόνοι, ιχθυολόγοι, δασολόγοι, γεωλόγοι) υπονομεύει τον ελεγκτικό ρόλο που οφείλει να έχει το κράτος σε κρίσιμους τομείς όπως είναι τα τρόφιμα και όχι η κηρυχθείσα και απαγορευμένη από τα δικαστήρια απεργία των γεωτεχνικών. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει παρακολουθώντας τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 18/4 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών του Δημοσίου (ΠΟΓΕΔΥ).

Μερικά ενδεικτικά στοιχεία που έδωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Βάσω Ζαφειροπούλου, είναι αποκαλυπτικά:

Στην Εύβοια το 2005 υπηρετούσαν 25 κτηνίατροι και σήμερα μόνο 5 για να καλύψουν 14 σφαγεία. Η Κρήτη το 2000 είχε 71 κτηνιάτρους και σήμερα μόνο 18.

Οι υπηρεσίες, οι οποίες ανήκουν στις Περιφέρειες ή σε Δήμους δεν έχουν πραγματοποιήσει προσλήψεις εδώ και πολλά χρόνια και αυτό λέει πολλά για την κατάσταση και τη διάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Πολυδιάσπαση των ελέγχων

«Ζητάμε την κάθετη οργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών» ήταν η απάντηση σε ερώτηση του meatnews σχετικά με τις ανακοινώσεις που κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σύσταση Επιτροπών Ελέγχου κ.λπ. Η πολυδιάσπαση των ελέγχων είναι εμφανής με την εμπλοκή του ΥΠΑΑΤ ως κεντρική υπηρεσία και ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες, των Περιφερειών και του Υπουργείου Ανάπτυξης. «Αυτό δημιουργεί αλληλοεπικαλύψεις και δημιουργία πολλών ‘αφεντικών’», εξηγούν οι εκπρόσωποι της ΠΟΓΕΔΥ.

Η πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ, Βάσω Ζαφειροπούλου

«Τα προβλήματα των ελέγχων δεν λύνονται με συγκρότηση επιτροπών στο κέντρο, αλλά με στελέχωση των υπηρεσιών που κάνουν τους ελέγχους», είπε η κ. Ζαφειροπούλου και εξηγεί φέρνοντας το παράδειγμα του Βόλου, που διαθέτει δυο κτηνιάτρους για όλη την Π.Ε. Μαγνησίας, η οποία περιλαμβάνει και τα νησιά. «Έχουμε περισσότερους στρατηγούς παρά στρατιώτες», απάντησε σκωπτικά.

Κι εδώ υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα. Πώς να λειτουργήσουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, όταν δεν είναι θεσμοθετημένη η εκτός ωραρίου εργασία και η ανάλογη αμοιβή;

Μια απεργία που απαγορεύτηκε πριν… γίνει

Θυμίζουμε ότι η απεργία – αποχή από συγκεκριμένες διαδικασίες έπρεπε να ξεκινήσει την Δευτέρα 15/4 και απαγορεύτηκε πριν καν… ξεκινήσει. Κρίθηκε με διαδικασίες εξπρές ως καταχρηστική. Μάλιστα η αγωγή που είχε καταθέσει το Δημόσιο δια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούσε να απαγορευτεί και κάθε απεργία της ΠΟΓΕΔΥ με τα ίδια αιτήματα στο μέλλον (!), κάτι που δεν υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Ποια είναι όμως τα αιτήματα που οδήγησαν στην κήρυξη αυτής της απεργίας;

  • Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και στους γεωτεχνικούς που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες. Όπως ανέφεραν, το πόρισμα της επιτροπής Σκυλακάκη εδώ και δυο χρόνια δικαιώνει τους κτηνιάτρους, τους δασολόγους και τους γεωπόνους που εργάζονται σε εργαστήρια. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε η πρόεδρος των κτηνιάτρων, ότι πολλοί κτηνίατροι έχει αναγνωριστεί ότι πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες, όπως η βρουκέλωση, αλλά δεν χαρακτηρίζεται η δουλειά τους βαριά και ανθυγιεινή.
  • Για την απασχόληση των γεωτεχνικών σε 24ωρη βάση έχουν επιβληθεί τέλη βάσει ευρωπαϊκών Κανονισμών (ΕΕ 2017/625), τα οποία πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες. Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των γεωτεχνικών, ενώ αυτά τα ανταποδοτικά τέλη εισπράττονται από το κράτος, ποτέ δεν φθάνουν στους δικαιούχους. Τα τέλη αυτά υπερβαίνουν τα 40 εκατομμύρια και είναι εύλογο να υπάρξουν και αγωγές από τους ιδιώτες που τα καταβάλλουν.
  • Ακόμα και αυτά τα «ελλιπέστατα», όπως τα χαρακτήρισαν, τέλη που εισπράττουν οι γεωτεχνικοί για τη συμμετοχή τους στους ελέγχους κάθε δυο-τρία χρόνια και αφού έχουν πληρώσει έξοδα από τις τσέπες τους, τα παίρνουν με ένα πλαφόν, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στους Κανονισμούς.
  • Ψήφιση του επιδόματος 6‰ για τους γεωτεχνικούς, το οποίο ενώ έχει κατατεθεί από τον Φεβρουάριο του 2023 σε νομοσχέδιο, δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί.
  • Τέλος ζητούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για μη μισθολογικά αιτήματα.

Τα αιτήματα αυτά δεν αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιβαρύνουν τις δαπάνες του κράτους, αφού είναι χρήματα που εισπράττονται από παραγωγούς, εμπόρους και βιομήχανους.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η δραματική υποστελέχωση όλων των γεωτεχνικών υπηρεσιών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ υπάρχει κάλυψη μόνο του 50% των οργανογραμμάτων που είχε εγκρίνει η «τρόικα». Και αυτό είναι ένα ακόμα αίτημα του κλάδου, που ζητά να στελεχωθούν όλες οι σχετικές υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό για να μπορούν να κάνουν σωστά τον ελεγκτικό και εποπτικό τους ρόλο.

18 April 2024
Banner
Banner