Υπογράφηκε και από τον Χαρακόπουλο η ΚΥΑ για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

30 July 2013

Με την υπογραφή και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων οδεύει προς δημοσίευση. Να θυμίσουμε ότι η ΚΥΑ αυτή φέρει ήδη την υπογραφή του συναρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη.
Με την εν λόγω ΚΥΑ, όπως ανακοίνωσε του ΥΠΑΑΤ επιτυγχάνεται:

  • η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους μόνο μιας απλής αίτησης - δήλωσης υπαγωγής σε ΠΠΔ,
  • η μείωση του κόστους αδειοδότησης δεδομένου ότι δεν απαιτούνται πλέον περιβαλλοντικές μελέτες για τις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες που περιγράφονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί και
  • ο καθορισμός ομοιόμορφων δεσμεύσεων σε επίπεδο χώρας, που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για να επιτευχθεί η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους αντιμετώπισης όλων των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Ο Μ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τονίζει, ότι "η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η αδειοδότησή τους πλέον, θα είναι πιο γρήγορη και πιο οικονομική, χωρίς εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας".
Όπως σημειώνει, αυτή η απόφαση εντάσσεται σε μια σειρά μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη της ελλνηικής κτηνοτροφίας. Μάλιστα ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρεται σε διαβούλευση και συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας και την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών, με την οποία δρομολογούνται λύσεις για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου.

30 July 2013
Banner
Banner