ΥΠΑΑΤ: Η Ε.Ε. θα δεχθεί τις αλλαγές που ζήτησε η χώρα μας για την ΚΑΠ – Έως 500.000/αγρότη από την Κρατική Αρωγή
Related Articles
Σε μια ακόμα ενημέρωση των αγροτών προχώρησε ο ΥΠΑΑΤ από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στην Agrotica 2024, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προβλημάτων λύνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τους κάλεσε για μια ακόμα φορά σε διάλογο. Ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως η ΕΕ θα αποδεχθεί τις αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε η χώρα μας.
Μάλιστα, σε παρέμβασή του σε ημερίδα του ΥπΑΑΤ, με θέμα «Καλλιεργώντας το αύριο -Πολιτικές για την γεωργική εκπαίδευση και κατάρτιση», που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Agrotica 2024, o υπουργός, εκτός των άλλων, ανακοίνωσε ότι η ανεπίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε από τις 28 Δεκεμβρίου η Ελλάδα.
Συνοπτικά η Ελλάδα έχει ζητήσει αλλαγές σε έξι σημεία:
- Αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι αποτελούν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις για την χορήγηση ενισχύσεων στους γεωργούς/κτηνοτρόφους.
- Αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων. Μεταξύ άλλων και προτάσεις για τα οικολογικά προγράμματα (περιβάλλον, κλίμα και καλή διαβίωση των ζώων), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32 και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.
- Παρεμβάσεις, όπως προτάσεις χορήγησης προκαταβολής, στους τομείς οίνου, οπωρηκηπευτικών, ελαιολάδου και μελισσοκομίας.
- Παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την Επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκατ. ευρώ.
- Παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων όσων επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων
- Αλλαγές για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Κομισιόν με την οποία επιτρέπεται η καλλιέργεια σε εδάφη που είχαν μπει στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης. Αφορά 1,5 εκατ. στρέμματα και περίπου 130.000 γεωργούς.
Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Κρατικής Αρωγής, η οποίαφθάνει έως και 500.000 ανά αγρότη. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Κρατικής Αρωγής, που ήλθε «να αντικαταστήσει τα παλιά ΠΣΕΑ και τα ΚΟΕ που πλήρωναν αποζημιώσεις σε πιο περιορισμένη κλίμακα, σε χρόνο πολύ μεγαλύτερο, σε χαμηλότερα τιμολόγια, φθάνοντας τα τέσσερα με πέντε χρόνια μετά τις ζημιές».