ΥΠΑΑΤ: Τετάρτη οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

07 November 2023

ΥΠΑΑΤ: Τετάρτη οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Related Articles

Oι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, θα αρχίζουν να λαμβάνουν τις προκαταβολές των αποζημιώσεών τους, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη σε τηλεοπτικό σταθμό, από αύριο, Τετάρτη, το μεσημέρι.

Για τους αγρότες της φυτικής παραγωγής οι προκαταβολές θα αρχίσουν να καταβάλλονται την επόμενη Παρασκευή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι χθες μεταφέρθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό αρχικά 150 εκ ευρώ στον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο τελικό ποσό των αποζημιώσεων, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι αυτό θα καθοριστεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτιμήσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους  έχουν καταβληθεί πάνω από 20 εκατ. ευρώ  μέσω της κρατικής αρωγής και θα ακολουθήσουν άλλα δυο κύματα αποζημιώσεων μέσω της κρατικής αρωγής σε πληγέντες.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο της αντικατάστασης των ζώων που έχουν απολέσει οι κτηνοτρόφοι και της ανακατασκευής των στάβλων τους. Και στις δύο περιπτώσεις η χρηματοδότηση θα είναι 100%. Όπως είπε δίνεται μια ευκαιρία για να κατασκευαστούν σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο ασφαλείς, λιγότερο ενεργοβόρες και πιο φιλικές στο περιβάλλον.

07 November 2023
Banner
Banner