ΥΠΑΑΤ: Ασφαλή τρόφιμα στην ελληνική αγορά

04 November 2025

ΥΠΑΑΤ: Ασφαλή τρόφιμα στην ελληνική αγορά

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για τον Σεπτέμβριο 2025, τα αποτελέσματα των ελέγχων σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης δείχνουν ότι το 97% των δειγμάτων βρέθηκε εντός των νόμιμων ευρωπαϊκών ορίων (MRLs). Όπως αναφέρεται, το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει ότι τα προϊόντα που διατίθενται στην ελληνική αγορά παραμένουν σε υψηλό επίπεδο ασφάλειας για τον καταναλωτή.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 313 έλεγχοι – εκ των οποίων 251 στην εσωτερική αγορά και 62 στα σύνορα – ενώ 58% των προϊόντων ήταν ελληνικής προέλευσης και 42% εισαγόμενα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων

Η υπηρεσία του Υπουργείου σημείωσε ότι μόλις το 3% των δειγμάτων, δηλαδή οκτώ περιπτώσεις, παρουσίασαν υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων. Από αυτά, επτά δείγματα χαρακτηρίστηκαν ως πιθανώς επικίνδυνα σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 396/2005 και τη μεθοδολογία EFSAPRIMo.

Οι δειγματοληψίες έγιναν σε διάφορα σημεία, όπως supermarket, μονάδες διαλογής και μεταποίησης, λαϊκές αγορές, αποθήκες παραγωγών και άλλα σημεία λιανικής ή χονδρικής πώλησης.

Υπερβάσεις εντοπίστηκαν κυρίως σε:

  • Επιτραπέζια σταφύλια (4 δείγματα)
  • Οινοποιήσιμα σταφύλια (1 δείγμα)
  • Πιπεριές (1 δείγμα)
  • Λάιμ (1 δείγμα)
  • Μάνγκο (1 δείγμα)

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε δείγμα οινοποιήσιμων σταφυλιών, στο οποίο βρέθηκε μη εγκεκριμένη δραστική ουσία (quinoxyfen).

Ενέργειες για την προστασία του καταναλωτή

Όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα προχώρησε σε τρεις κοινοποιήσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα RASFF, με στόχο την άμεση ενημέρωση των κρατών-μελών για τα περιστατικά μη συμμόρφωσης. Οι κοινοποιήσεις αφορούσαν:

  • Μάνγκο από Αίγυπτο, που απορρίφθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»,
  • Λάιμ από Βραζιλία, το οποίο εντοπίστηκε στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης,
  • Τομάτες από Τουρκία, που απορρίφθηκαν στο Συνοριακό Σταθμό Κήπων Έβρου.

Για τα εγχώρια δείγματα στα οποία παρατηρήθηκαν υπερβάσεις, εφαρμόστηκαν επαναληπτικοί έλεγχοι και οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες.

Η δήλωση του Σπύρου Πρωτοψάλτη

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην ελληνική αγορά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,

«Η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή είναι εντός των αυστηρών ευρωπαϊκών ορίων».

Πρόσθεσε επίσης πως, με στοχευμένους και τεκμηριωμένους ελέγχους σε όλη την αλυσίδα – «από τα σύνορα μέχρι το ράφι» – το Υπουργείο εξασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας και δίκαιο ανταγωνισμό για τους παραγωγούς.

Πώς πραγματοποιούνται οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι οργανώνονται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η συμμόρφωση των προϊόντων ορίζεται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 396/2005, ενώ η εκτίμηση κινδύνου για τον καταναλωτή πραγματοποιείται με το μοντέλο EFSAPRIMo της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα MRLs (ανώτατα όρια υπολειμμάτων) είναι τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, όταν αυτά χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.
Υπογραμμίζεται ότι «μια υπέρβαση των MRLs δεν σημαίνει αυτόματα κίνδυνο για τον καταναλωτή, αλλά ενεργοποιεί αξιολόγηση κινδύνου και διορθωτικές ενέργειες».

Πηγή: Μηνιαία Έκθεση Ελέγχων Σεπτεμβρίου 2025 – Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, ΥΠΑΑΤ

04 November 2025