ΥΠΑΑΤ: Αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης για την πρωτογενή παραγωγή – Επιζήμιο το Nutri-Score για τη χώρα μας

13 December 2022

ΥΠΑΑΤ: Αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης για την πρωτογενή παραγωγή – Επιζήμιο το Nutri-Score για τη χώρα μας

Τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία γίνονται περισσότερο από εμφανή στη χώρα μας, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να ανεβαίνουν καθημερινά, προκαλώντας ανησυχία και έντονες αντιδράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η πρωτογενής παραγωγή είναι εκείνη που πλήττεται κυρίως, με τους εκπροσώπους της να δίνουν το στίγμα της δραματικής κατάστασής τους σε κάθε περίσταση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, με παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που έγινε στις Βρυξέλλες, στις 12/12/2022 ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση της πρωτογενούς παραγωγής ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις. Πρότεινε, μάλιστα, να εξεταστεί η έκτακτη παρέμβαση της Επιτροπής μέσα στο έτος με πρόσθετα μέτρα, καθώς οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στην παραγωγή και στη σταθερότητα των αγορών δεν είναι ευοίωνες. Είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «Ο γεωργικός τομέας είναι αντιμέτωπος με τις σωρευτικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την τιμή του φυσικού αερίου και των λιπασμάτων, των απαιτήσεων της Πράσινης Συμφωνίας και των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Ένωσης με τρίτες χώρες. Οι όποιες αποφάσεις μας για έκτακτη χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεσες και ουσιαστικές χωρίς περιττούς περιορισμούς. Η γεωργία στην Ένωση πρέπει να στηριχθεί, καθώς η επισιτιστική μας ασφάλεια είναι η βάση για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, περιβαλλοντική ή οικονομική». Ο Έλληνας υπουργός, τόνισε ότι η εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων αποτελεί πρόκληση για τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος, όπου η εφαρμογή τους θα επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Προς τούτο ζήτησε να υπάρχει δυνατότητα οι όποιες διορθώσεις και τροποποιήσεις να εφαρμόζονται με ευελιξία και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς. «Απαιτείται ευελιξία, ταχύτητα στην εξέταση και έγκριση των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου από την Επιτροπή και έγκαιρη καθοδήγηση, όπου χρειαστεί, ώστε να υιοθετούνται οι απαιτούμενες τροποποιήσεις την χρονική περίοδο που χρειάζονται. Τα κονδύλια της ΚΑΠ είναι ανεκτίμητα για την επιβίωση των γεωργών και δεν πρέπει να υπονομευθεί η απορρόφησή τους από αυστηρά γραφειοκρατικούς ή χρονικούς περιορισμούς. Το επιτάσσει ο στόχος της στρατηγικής μας αυτονομίας».

Στη συζήτηση που διεξήχθη αναφέρθηκε και το Nutri-Score, όπου επισημάνθηκε ότι τυχόν εφαρμογή του όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές στις επιλογές τους αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε εσφαλμένη πληροφόρησή τους. Εκφράσθηκε η αντίθεση της χώρας μας στην εφαρμογή ενός συστήματος που θέτει σε κίνδυνο την μακραίωνη γαστρονομική μας παράδοση, αλλά και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες όλων μέχρι τώρα να προστατευθούν προϊόντα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι όπως το ελαιόλαδό μας, τα τυριά μας, το μέλι μας, τα ψάρια μας.

13 December 2022
Banner
Banner