Τσεχία και Βέλγιο χωρίς πανώλη των χοίρων

25 July 2022

Τσεχία και Βέλγιο χωρίς πανώλη των χοίρων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε πρόσφατα ότι η εκστρατεία της «Σταματήστε την αφρικανική πανώλη των χοίρων» παρατάθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε συνεργασία με τοπικές Αρχές σε 18 ευρωπαϊκές χώρες.

«Η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό, με πρόσφατα κρούσματα στην Ιταλία και δύο σποραδικά κρούσματα στη Γερμανία, κοντά στα σύνορα της Γαλλίας και της Ολλανδίας αντίστοιχα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA Bernhard Url. «Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι περιορίζεται σε αγριογούρουνο στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που αποτελεί σημαντική απειλή για τους χοίρους, τους αγρότες και τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας συντονισμένα».

«Η ενδυνάμωση των ενδιαφερομένων και των οικονομικών παραγόντων μέσω της ενημέρωσης είναι ύψιστης σημασίας για να σταματήσει η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην ήπειρο», πρόσθεσε αξιωματούχος της Ε.Ε., Bernard Van Goethem. «Χάρη στις ισχυρές ενέργειες επί τόπου , σε συνδυασμό με συνεχιζόμενες εκστρατείες ενημέρωσης, η Ε.Ε. κατάφερε να εξαλείψει την ΑΠΧ σε ορισμένες χώρες τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα στην Τσεχία και στο Βέλγιο. Ωστόσο, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, καθώς αναφέρονται τακτικά νέα κρούσματα».

Η εκστρατεία θα απευθύνεται σε αγρότες, κτηνιάτρους και κυνηγούς. Με τη βοήθεια τοπικών ομάδων αγροτών, κτηνιατρικών οργανώσεων, κυνηγετικών συλλόγων και άλλων σχετικών φορέων, στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της εξάπλωσης της ΑΠΧ.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της EFSA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών φορέων για να σταματήσει η εξάπλωση της ΑΠΧ στην Ε.Ε. και τις γειτονικές χώρες.

25 July 2022
Banner
Banner