Το Nutri-Score επηρεάζει την κατανάλωση των προϊόντων

15 July 2022

Το Nutri-Score επηρεάζει την κατανάλωση των προϊόντων

Αν και οι Γερμανοί φημίζονται για την προτίμησή τους στα αλλαντικά, εντούτοις έρχεται μια νέα εποχή που αντιστρέφει τα πράγματα, μια που οι κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο για τους περισσότερους ανθρώπους όταν ψωνίζουν είδη διατροφής.

Η Έκθεση Διατροφής 2022 του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας (BMEL), η οποία αφορά τις διατροφικές και αγοραστικές συνήθειες των Γερμανών και η οποία διενεργείται κάθε χρόνο, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των προτιμήσεων των Γερμανών καταναλωτών.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, το ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν εναλλακτικές επιλογές για χορτοφάγους ή vegan αυξάνεται λόγω της προστασίας των ζώων, του περιβάλλοντος και του κλίματος. Από την άλλη, η καθημερινή κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών μειώνεται. Μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τρώνε ζωικά προϊόντα κάθε μέρα. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, στην έρευνα για την πρώτη Ομοσπονδιακή Έκθεση Διατροφής το 2015, το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα 34%. Το ποσοστό των καταναλωτών που έχουν αγοράσει προϊόντα για χορτοφάγους και vegan τουλάχιστον μία φορά είναι σήμερα 47% και στην ηλικιακή ομάδα 14 έως 29 ετών ακόμη και 64%.

Η επιρροή της υποχρεωτικής σήμανσης

Για το 87% των ερωτηθέντων, η υποχρεωτική σήμανση της κτηνοτροφίας (το Nutri-Score είναι υπό διαβούλευση στην Ε.Ε.) θα ήταν σημαντική (34%) ή ακόμη και πολύ σημαντική (53%).

Οι καταναλωτές θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για καλύτερη διαβίωση των ζώων. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να υποθέσουν ότι το συμβατικό κρέας κοστίζει 10 ευρώ το κιλό. Ερωτηθείς για το ανώτατο όριο που θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για ένα κιλό κρέατος του ίδιου τύπου, εάν προερχόταν από ζώα που διατηρούνταν καλύτερα από ό,τι ορίζει ο νόμος, το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα πλήρωναν έως και 12 ευρώ. Το 45 % θα πλήρωνε έως και 15 ευρώ για τέτοιο κρέας. Το 24% θα πλήρωνε έως και 20 ευρώ για αυτό, για το 12% μια τιμή άνω των 20 ευρώ θα ήταν αποδεκτή.

Το 71 % των ερωτηθέντων –σημαντικά περισσότεροι από πέρυσι (44 %)– δήλωσαν ότι είχαν ήδη παρατηρήσει τη διατροφική σήμανση Nutri-Score στη συσκευασία ενός προϊόντος όταν ψωνίζουν. Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ των ατόμων ηλικίας έως 44 ετών (82 %).

To ένα τρίτο (1/3) των ερωτηθέντων (31 %) συνέκρινε προϊόντα μιας ομάδας προϊόντων χρησιμοποιώντας το Nutri-Score.

Για το 38%, το Nutri-Score έχει ήδη επηρεάσει την απόφαση αγοράς.

Πηγή: euromeatnews-com

15 July 2022
Banner
Banner