Το ψήφισμα του Συνεδρίου της ΠΟΚΚ

08 June 2023

Το ψήφισμα του Συνεδρίου της ΠΟΚΚ

Από την γραμματεία της ΠΟΚΚ λάβαμε το ψήφισμα, το οποίο υιοθέτησε το 41ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα:

Σήμερα Κυριακή 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το 41ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και ομόφωνα ψηφίσθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Απαιτούμε την ανάληψη της περισυλλογής των Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ) από τους δήμους ως δημότες οι οποίοι καταβάλουν αδιαλείπτως τα δημοτικά τέλη στην περιοχή τους. Για το μείζον θέμα των Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ) και τη διαχείρισή τους από τους κρεοπώλες πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις  της ΠΟΚΚ με την αρμόδια υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, από όπου έχει ζητηθεί να εκδοθεί ένας Οδηγός για τα κρεοπωλεία, αφού μελετηθούν όλες οι προτάσεις συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων για περιφέρεια και Δήμους.
  2. Απαιτούμε την πλήρη αναγνώριση της ΕΔΟΤΟΚΚ σε εθνικό επίπεδο Διεπαγγελματικής  Οργάνωσης  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για όλους του τομείς της κτηνοτροφίας. Η συμμετοχή μας στη κίνηση αυτή αναβαθμίζει το ρόλο της ΠΟΚΚ σε ότι έχει σχέση με την εμπορία και διακίνηση του κρέατος, δηλαδή εμπεριέχει τους τομείς της Κτηνοτροφίας και του Κρέατος με τους οποίους είμαστε συνυφασμένοι.
  3. Απαιτούμε τη ριζική ανανέωση του νομοθετικού πλαισίου για το σύγχρονο κρεοπωλείο. Το υφιστάμενο πλαίσιο θεωρείται απαρχαιωμένο, δεν ακολουθεί τις νεωτεριστικές τάσεις που απαιτούνται στις μέρες μας και παραμένει δυσλειτουργικό για τη λιανική πώληση του κρέατος.
  4. Απαιτούμε  την άμεση και δραστική παρέμβαση όχι μόνο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων αλλά και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες για να μειώσουν το ποσοστό της προμήθειας μέσω POS. Αναφορικά με την προμήθεια των POS παρουσιάστηκε η πρόταση της Συνεταιριστικής τράπεζας Βορείου Ελλάδος την οποία και μπορούν να ακολουθήσουν τα ενδιαφερόμενα μέλη. Το ποσοστό παρακράτησης του τζίρου μέσω POS από τις τράπεζες διογκώνεται και εύλογα γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από τους επαγγελματίες και μέλη μας λόγω του ότι χρεωνόμαστε με ποσοστά μεγαλύτερου μεγέθους.
  5. Απαιτούμε την πιστή τήρηση του εθνικού ωραρίου  για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ παράλληλα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί και αποσαφηνιστεί το ποιες θεωρούνται τουριστικές περιοχές. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΠΟΚΚ διαφωνεί  με τη λειτουργία των κρεοπωλείων τις Κυριακές. Θεωρούμε ότι η Κυριακή πρέπει να παραμείνει αργία ως έχει διότι η κατάργησή της εγκυμονεί κινδύνους οι οποίοι συντελούν στο να γίνει κατεστημένο. Η μέχρι τούδε εμπειρία μας έχει δείξει ότι επιχειρήματα του τύπου πως το καταναλωτικό κοινό αδυνατεί να ψωνίσει τις άλλες μέρες στερείται λογικής λόγω του ότι όλες τις μέρες λειτουργίας των καταστημάτων μας η κίνηση είναι από υποτονική έως ανύπαρκτη. Αποφασίστηκε η επίδοση διαμαρτυρίας στη ΓΣΕΒΕΕ.
  6.  Απαιτούμε την ενδελεχή και αδιάλειπτη τήρηση του νόμου για το μείζον πρόβλημα της λαθρο-σφαγής και λαθρο- μεταφοράς καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικότερα τις εορταστικές περιόδους με επιπλέον επέκταση των ελέγχων σε αποθηκευτικούς χώρους μεταφοράς των ΚΤΕΛ, ΤΑΧΙ, πλοίων και αυτοκινήτων. Τέτοιου είδους κινήσεις  χωρίς υγειονομική θεώρηση θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία του καταναλωτή και μεγιστοποιούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των συναδέλφων μας. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας είναι μονόδρομος και πρέπει  να εφαρμοστεί. Καταγγέλλουμε τις όποιες αποκλίσεις που έχουν ως αντίκτυπο όχι μόνο την υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση του κλάδου μας αλλά του χώρου του κρέατος  γενικότερα.
  7. Απαιτούμε από τα αρμόδια Υπουργεία να διαχωριστεί και να δοθεί άμεσα λύση στην ονομασία των προϊόντων «vegan» που χρησιμοποιούν τις λέξεις «κρεοπωλείο» παρασκευάζοντας προϊόντα που θυμίζουν σε υφή και γεύση το κρέας, χρησιμοποιώντας  φυτικές πρώτες ύλες. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν αποσκοπούμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους «vegan» σεβόμενοι τις πεποιθήσεις τους όμως απλά αντιτιθέμεθα στη χρήση του όρου «κρέας» η οποία κατευθύνει τη σκέψη στο επάγγελμα του Κρεοπώλη. Όμως, επειδή μεταξύ των καταστατικών σκοπών της Ομοσπονδίας μας συγκαταλέγεται και η συστηματική μελέτη των προβλημάτων του κλάδου μας, για την προσφορότερη συλλογική διεκδίκηση και επίλυση αυτών  θεωρούμε ότι θίγονται τα επαγγελματικά.
  8.  Χαιρετίζουμε το νέο περίγραμμα του επαγγέλματος του Κρεοπώλη που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΣΕΒΕΕ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το οποίο πρέπει να λάβουν γνώση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Με απόφαση της ολομέλειας του 41ου Συνεδρίου της ΠΟΚΚ το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί στο ΥΠΑΑΤ, στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, στις Ομοσπονδίες, στη ΓΣΕΒΕΕ, σε όλα τα Σωματεία Μέλη της ΠΟΚΚ και να διανεμηθεί, ως Δελτίο Τύπου, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης .

08 June 2023
Banner
Banner