Το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής

27 April 2023

Το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρουσίασε ένα νέο «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο της οργάνωσής της και της απευθείας σύνδεσης των δελτίων αποστολής προϊόντων με την εφορία. Στο πλαίσιο της σταδιακής ψηφιοποίησης όλων των φορολογικών διαδικασιών, σύντομα μπαίνει σε πιλοτική εφαρμογή, το ψηφιακό δελτίο αποστολής.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών η καθιέρωση της υποχρέωσης on line δελτίου αποστολής θα συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής δημιουργώντας έτσι προ¨ϋποθέσεις για νέες μειώσεις φόρων. Με το νέο σύστημα, όταν διακινείται ένα αγαθό, θα πρέπει να συνοδεύεται από «ηλεκτρονικό» δελτίο αποστολής ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μη μπορεί να καταστραφεί στη συνέχεια καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο.

Με τις συγκεκριμένες διατάξεις επιδιώκεται η διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση των συναλλαγών τους αλλά και η Φορολογική Διοίκηση κατά τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων στο πλαίσιο των διενεργούμενων από αυτή ελέγχων. Οι νέες διατάξεις για την ψηφιακή έκδοση δελτίων αποστολής έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και σημάνσεις αλλά και απευθείας διαβίβαση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: forologikanea.gr

27 April 2023
Banner
Banner