Το Α΄ Βραβείο Βιοκαλλιέργειας της Ε.Ε. απονεμήθηκε σε αγρότη από την Πολυκάρπη Καστοριάς

26 September 2023

Το Α΄ Βραβείο Βιοκαλλιέργειας της Ε.Ε. απονεμήθηκε σε αγρότη από την Πολυκάρπη Καστοριάς

Related Articles

Τα EU Organic Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 ως προσπάθεια της Ε.Ε. για να αναγνωριστεί η αξία της βιολογικής γεωργίας. Απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την

Τα EU Organic Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 ως προσπάθεια της Ε.Ε. για να αναγνωριστεί η αξία της βιολογικής γεωργίας. Απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Φέτος, το Βραβείο του καλύτερο Βιοκαλλιεργητή απονεμήθηκε στον Θωμά Μόσχο που είναι τεχνολόγος γάλακτος από την Πολυκάρπη Καστοριάς ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Χρήστο ο οποίος είναι κτηνίατρος, διευθύνουν τη φάρμα της οικογένειας Μόσχου στην Καστοριά. Πρόκειται για μία βιολογική κτηνοτροφική μονάδα που ειδικεύεται στην εκτροφή προβάτων και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Η οικογένεια Μόσχου εφαρμόζει νέες μεθόδους καλλιέργειας, βελτιώνοντας το έδαφος και την κυκλικότητα, που σε αντάλλαγμα οδηγεί σε υψηλότερη οργανική ύλη και αποδόσεις του εδάφους. Η φάρμα χρησιμοποιεί την κοπριά των προβάτων και των γειτονικών εκμεταλλεύσεων για τη λίπανση των χωραφιών της, βελτιώνοντας την οργανική ουσία του εδάφους και εξασφαλίζοντας υψηλότερες αποδόσεις.

Η Επιτροπή σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τους 8 νικητές και νικήτριες των φετινών βιολογικών βραβείων, τα οποία δίνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά με την ευκαιρία της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το 2023 κατατέθηκαν περίπου 100 αιτήσεις από όλη την Ευρώπη που αντιστοιχούσαν σε 24 υποψήφιους από 11 χώρες.

Τα 8 βραβεία που δόθηκαν αφορούν:

Καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων

Το βραβείο απονεμήθηκε στην κυρία Clara Benito Pacheco στην Ισπανία. Η κυρία Benito Pacheco διευθύνει μια εκτεταμένη βιολογική φάρμα κατσίκας που τρέφεται αποκλειστικά με αυτοφυές χορτάρι. Το οικολογικό της κοπάδι που βόσκει ελεύθερα συμβάλλει στη βιοποικιλότητα. Χάρη στις τεχνολογίες εικονικών φραχτών και τη χρήση περιλαίμιων GPS, τα ενήλικα ζώα μπορούν να βόσκουν ελεύθερα καθώς δεν χρειάζονται πλέον φυσικοί φράχτες, συμβάλλοντας στη δέσμευση άνθρακα στα λιβάδια.

Καλύτερη βιολογική περιοχή

Καλύτερη βιολογική περιοχή ανακηρύχθηκε η περιοχή Burgenland στην Αυστρία. Το Burgenland έχει γίνει πρότυπο στη σκηνή της βιολογικής μετατροπής χάρη στην επιστημονική εφαρμογή της στρατηγικής «Bioland Burgenland». Η στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση του μεριδίου της γεωργικής γης που καλλιεργείται βιολογικά στο 50% έως το 2030, αλλά και στην ενίσχυση της πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών κυλικείων, μπουφέδων και σχολείων.

Καλύτερη βιολογική πόλη

Η καλύτερη βιολογική πόλη στη Βιέννη στην Αυστρία. Η αυστριακή πρωτεύουσα παράγει βιολογικά γεωργικά προϊόντα για τους κατοίκους της από τα 44.000 εκτάρια δασικής και γεωργικής γης της, σύμφωνα με την εκτεταμένη ιδέα της βιολογικής «φάρμας σε πιρούνι». Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, η τοπική οικονομία ενισχύεται μέσω της περιφερειακής αλυσίδας αξίας, η οποία παρέχει υποστήριξη στη βιώσιμη γεωργία και τις δίαιτες.

Καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή

Ως καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή βραβεύτηκε η Idanha-a-Nova στην Πορτογαλία. Η οικολογική περιοχή είναι η μεγαλύτερη έκταση γεωργικής γης με βιολογική γεωργία στην Πορτογαλία, υποστηρίζοντας έργα που ενισχύουν τις μικρές αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνουν την προσφορά βιολογικών προϊόντων.

Καλύτερη βιολογική επεξεργασία τροφίμων ΜΜΕ

Βραβείο για την καλύτερη βιολογική επεξεργασία τροφίμων ΜΜΕ δόθηκε στο Merry Mill στην Ιρλανδία. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση-βιολογικό αγρόκτημα το οποίο παράγει μια σειρά από βιολογικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη σε ένα σύστημα κλειστού βρόχου στη βιολογική του φάρμα. Προκειμένου να διαχειριστούν την όλη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί διασταυρούμενη μόλυνση άλλων σιτηρών, έχτισαν τον πρώτο βιολογικό μύλο βρώμης στην Ιρλανδία χωρίς γλουτένη.

Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών

Ο καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών βρίσκεται στο Gut Wulksfelde στη Γερμανία. Η εταιρεία λειτουργεί ένα αγροτικό κατάστημα 600 m² που πουλά προϊόντα από το δικό της βιολογικό αγρόκτημα, έκτασης 450 εκταρίων γης με περισσότερες από 50 ποικιλίες λαχανικών. Εκτός από την πώληση περισσότερων από 8.000 βιολογικών προϊόντων διατροφής, το κατάστημα διαθέτει επίσης ένα αρτοποιείο και ένα εστιατόριο βραβευμένο με πράσινο αστέρι Michelin.

Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο

Το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο/εξυπηρέτηση φαγητού είναι στο Luftburg-Kolarik im Prater στην Αυστρία. Το Luftburg -Kolarik im Prater είναι το μεγαλύτερο πλήρως πιστοποιημένο βιολογικό εστιατόριο στον κόσμο με την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του. Νικητής πολλών αυστριακών βραβείων, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα όπου μπορεί.

την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Φέτος, το Βραβείο του καλύτερο Βιοκαλλιεργητή απονεμήθηκε στον Θωμά Μόσχο που είναι τεχνολόγος γάλακτος από την Πολυκάρπη Καστοριάς ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Χρήστο ο οποίος είναι κτηνίατρος, διευθύνουν τη φάρμα της οικογένειας Μόσχου στην Καστοριά. Πρόκειται για μία βιολογική κτηνοτροφική μονάδα που ειδικεύεται στην εκτροφή προβάτων και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Η οικογένεια Μόσχου εφαρμόζει νέες μεθόδους καλλιέργειας, βελτιώνοντας το έδαφος και την κυκλικότητα, που σε αντάλλαγμα οδηγεί σε υψηλότερη οργανική ύλη και αποδόσεις του εδάφους. Η φάρμα χρησιμοποιεί την κοπριά των προβάτων και των γειτονικών εκμεταλλεύσεων για τη λίπανση των χωραφιών της, βελτιώνοντας την οργανική ουσία του εδάφους και εξασφαλίζοντας υψηλότερες αποδόσεις.

Η Επιτροπή σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τους 8 νικητές και νικήτριες των φετινών βιολογικών βραβείων, τα οποία δίνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά με την ευκαιρία της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το 2023 κατατέθηκαν περίπου 100 αιτήσεις από όλη την Ευρώπη που αντιστοιχούσαν σε 24 υποψήφιους από 11 χώρες.

Τα 8 βραβεία που δόθηκαν αφορούν:

Καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων

Το βραβείο απονεμήθηκε στην κυρία Clara Benito Pacheco στην Ισπανία. Η κυρία Benito Pacheco διευθύνει μια εκτεταμένη βιολογική φάρμα κατσίκας που τρέφεται αποκλειστικά με αυτοφυές χορτάρι. Το οικολογικό της κοπάδι που βόσκει ελεύθερα συμβάλλει στη βιοποικιλότητα. Χάρη στις τεχνολογίες εικονικών φραχτών και τη χρήση περιλαίμιων GPS, τα ενήλικα ζώα μπορούν να βόσκουν ελεύθερα καθώς δεν χρειάζονται πλέον φυσικοί φράχτες, συμβάλλοντας στη δέσμευση άνθρακα στα λιβάδια.

Καλύτερη βιολογική περιοχή

Καλύτερη βιολογική περιοχή ανακηρύχθηκε η περιοχή Burgenland στην Αυστρία. Το Burgenland έχει γίνει πρότυπο στη σκηνή της βιολογικής μετατροπής χάρη στην επιστημονική εφαρμογή της στρατηγικής «Bioland Burgenland». Η στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση του μεριδίου της γεωργικής γης που καλλιεργείται βιολογικά στο 50% έως το 2030, αλλά και στην ενίσχυση της πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών κυλικείων, μπουφέδων και σχολείων.

Καλύτερη βιολογική πόλη

Η καλύτερη βιολογική πόλη στη Βιέννη στην Αυστρία. Η αυστριακή πρωτεύουσα παράγει βιολογικά γεωργικά προϊόντα για τους κατοίκους της από τα 44.000 εκτάρια δασικής και γεωργικής γης της, σύμφωνα με την εκτεταμένη ιδέα της βιολογικής «φάρμας σε πιρούνι». Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, η τοπική οικονομία ενισχύεται μέσω της περιφερειακής αλυσίδας αξίας, η οποία παρέχει υποστήριξη στη βιώσιμη γεωργία και τις δίαιτες.

Καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή

Ως καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή βραβεύτηκε η Idanha-a-Nova στην Πορτογαλία. Η οικολογική περιοχή είναι η μεγαλύτερη έκταση γεωργικής γης με βιολογική γεωργία στην Πορτογαλία, υποστηρίζοντας έργα που ενισχύουν τις μικρές αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνουν την προσφορά βιολογικών προϊόντων.

Καλύτερη βιολογική επεξεργασία τροφίμων ΜΜΕ

Βραβείο για την καλύτερη βιολογική επεξεργασία τροφίμων ΜΜΕ δόθηκε στο Merry Mill στην Ιρλανδία. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση-βιολογικό αγρόκτημα το οποίο παράγει μια σειρά από βιολογικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη σε ένα σύστημα κλειστού βρόχου στη βιολογική του φάρμα. Προκειμένου να διαχειριστούν την όλη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί διασταυρούμενη μόλυνση άλλων σιτηρών, έχτισαν τον πρώτο βιολογικό μύλο βρώμης στην Ιρλανδία χωρίς γλουτένη.

Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών

Ο καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών βρίσκεται στο Gut Wulksfelde στη Γερμανία. Η εταιρεία λειτουργεί ένα αγροτικό κατάστημα 600 m² που πουλά προϊόντα από το δικό της βιολογικό αγρόκτημα, έκτασης 450 εκταρίων γης με περισσότερες από 50 ποικιλίες λαχανικών. Εκτός από την πώληση περισσότερων από 8.000 βιολογικών προϊόντων διατροφής, το κατάστημα διαθέτει επίσης ένα αρτοποιείο και ένα εστιατόριο βραβευμένο με πράσινο αστέρι Michelin.

Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο

Το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο/εξυπηρέτηση φαγητού είναι στο Luftburg-Kolarik im Prater στην Αυστρία. Το Luftburg -Kolarik im Prater είναι το μεγαλύτερο πλήρως πιστοποιημένο βιολογικό εστιατόριο στον κόσμο με την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του.

Πηγή: ertnews.gr

26 September 2023
Banner