Για τις αλλαγές στη φορολογική διαδικασία μέσω της πλατφόρμας myData, ενημέρωσε η ΑΑΔΕ

20 March 2024

Για τις αλλαγές στη φορολογική διαδικασία μέσω της πλατφόρμας myData, ενημέρωσε η ΑΑΔΕ

Σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΑΑΔΕ με τίτλο «Τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myData» ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες κάθε τύπου και επιχειρήσεις, προκειμένου να  διευκολυνθούν ως προς τα νέα ψηφιακά δεδομένα και τις τεχνολογικές δυνατότητες της πλατφόρμας, καθώς έρχονται αλλαγές στα φορολογικά δεδομένα. Στο εξής καταργείται η προσκόμιση φορολογικών αρχείων και η διαβίβασή τους γίνεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myData. Τα νέα δεδομένα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται με τη μορφή προσυμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ από την 1/1/2024.

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, με το οποίο  συμπληρώνεται ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, για την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Για τους συγκεκριμένους  μισθωτούς και συνταξιούχους, οι κωδικοί του εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι είναι να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης.

Στην περίπτωση που δεν υποβάλουν δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως 30 Ιουνίου), θα το πραγματοποιήσει αντ' αυτών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Προσυμπληρωμένοι κωδικοί

 Οι κωδικοί του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα είναι προσυμπληρωμένοι φέτος είναι:

  • Ποσά μισθών ή συντάξεων. Στον πίνακα 4Α θα είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 301-302, 321-322
  • Μείωση τεκμηρίων. Στον πίνακα 2, ο κωδικός 013-014 θα είναι προσυμπληρωμένος για όλους τους φορολογούμενους που είναι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια.
  • Φόροι που έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς και τις συντάξεις. Θα είναι συμπληρωμένοι οι κωδικοί 315-316.
  • Τόκοι τραπεζικών καταθέσεων
  • Φόροι από τόκους
  • Στοιχεία για τις κατοικίες
  • Στοιχεία για αυτοκίνητα
  • Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
  • Αποπληρωμή δανείων – καρτών
  • Δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα
  • Εξαρτώμενα τέκνα
  • Ποσά που καλύπτουν τεκμήρια

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τα υπάρχοντα δεδομένα,  λήγει στις 30 Ιουνίου 2024 και ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση καταβάλλεται είτε εφάπαξ είτε σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε σχετικά: «Η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, εκτός από ένα τεράστιο project για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, αποτελεί για εμάς έναν ισχυρό σύμμαχο στον έλεγχο της συμμόρφωσης και τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Η εποικοδομητική συνεργασία μας με τους οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας και η ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας, μας βοηθά να εξελισσόμαστε συνεχώς, ώστε να παραδίδουμε στο κοινωνικό σύνολο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Πηγή: imerisia.gr

20 March 2024
Banner
Banner