Τα 2/4 του εισοδήματος δαπανάται σε λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους

15 April 2024

Τα 2/4 του εισοδήματος δαπανάται σε λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους

Σημαντικά δεδομένα που έχουν προέλθει από πρόσφατες μελέτες παρουσίασε ο καθηγητής Διοίκησης, Επιστήμης & Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δουκίδης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Παρασκευή (12/4).  Η ακρίβεια και ειδικά των τροφίμων ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης, μια που 4 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν πως θα μειώσουν τις αγορές του το επόμενο εξάμηνο και πώς τα 2/3 του εισοδήματός τους δαπανάται σε λογιαρασμούς, ενοίκια και φόρους.

* 3 στους 4 καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα με βάση το κόστος.

* 8 στους 10 αναζητούν τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ.

* 5 στους 10 αλλάζουν μάρκα προϊόντων.

* 3 στους 4 ψωνίζουν από το καλάθι του νοικοκυριού .

* 8 στους 10 προτιμούν μείωση του ΦΠΑ κι όχι το καλάθι του νοικοκυριού.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τόνισε ότι τους επόμενους μήνες τα μέτρα θα γίνονται σταδιακά διορθωτικού χαρακτήρα καθώς η πληθωριστική κρίση αποτελεί ευκαιρία για λήψη μέτρων διαρθρωτικής φύσεως.

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και CEO της METRO ΑΒΕΕ αναγνώρισε την ανάγκη λήψης μέτρων σε συνθήκες κρίσης, τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να έκτακτα μέτρα να γίνονται μόνιμα. Πρόσθεσε, επίσης ,ότι κάποια από αυτά εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να ασκήσουν ελεύθερα τιμολογιακή πολιτική, ενώ σημείωσε και τον κίνδυνο που αναδύεται στη σχέση λιανεμπορίου-προμηθευτών από τυχόν επέκταση του μέτρου για τις προσφορές και σε άλλες κατηγορίες.

Πηγή: eea.gr

15 April 2024
Banner
Banner