Τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης Φυλής Χολνστάιν Ελλάδας κατά τη συνάντησή της με τον ΥΠΑΑΤ

31 August 2023

Τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης Φυλής Χολνστάιν Ελλάδας κατά τη συνάντησή της με τον ΥΠΑΑΤ

Η Αυτόχθονη Φυλή Χολστάιν είναι επιστημονική ένωση και μη κερδοσκοπικό σωματείο, καθώς είναι γνωστό πως παράγει το 1/3 της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα κι αυτό την κάνει ιδιαίτερα απαραίτητη για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, οι κτηνοτρόφοι-ιδιοκτήτες της φυλής αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και δισεπίλυτα τα οποία μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, δυσκολεύοντας την εκτροφή και διαιώνισή τους.

Οι αγελάδες φυλής Χολστάιν φημίζονται για την καλή προσαρμοστικότητα στο κλίμα της Ελλάδας, την υψηλή απόδοσή τους σε γάλα καθώς και την καλή συμπεριφορά του ζώου. Η έδρα μας είναι στη Θεσσαλονίκη κι αξιοποιούμε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για να παράγουμε ελληνικό, ποιοτικό γάλα στις κτηνοτροφικές μονάδες μας.

Η ΕΦΧΕ είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο 23.000 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής των 213 παραγωγών – μελών της, οι οποίες παράγουν περίπου 200.000 τόνους φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, ήτοι το 1/3 της συνολικής ελληνικής παραγωγής.

Γνωρίζοντας τα προβλήματα ο κ. Αυγενάκης επικεφαλής κλιμακίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη, τους Γενικούς Γραμματείς Κώστα Μπαγινέτα, Γιώργο Στρατάκο και Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τον Βουλευτή Φάνη Παπά, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ηλία Κοτόπουλο και τα μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν προκειμένου να συζητήσουν για ζητήματα που άπτονται της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής αλλά και την αξιοποίηση δυναμικών αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΠΑΑ. Ο Λευτέρης Αυγενάκης άκουσε με ενδιαφέρον τα αιτήματα των παραγωγών επισημαίνοντας ότι η κτηνοτροφία είναι πυλώνας του πρωτογενούς τομέα που οφείλουμε να υποστηρίξουμε με κάθε μέσο.

Ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, επισκέφθηκαν την Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023, τον Σταθμό Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, καθώς επίσης και το Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών.

Από τις συζητήσεις αναδείχθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους παραγωγούς και αφορούν την έλλειψη προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικών υποδομών ενώ από κάθε υπηρεσία παρουσιάστηκε το έργο που επιτελείται και τα αποτελέσματα που παράγει συνολικά στην αγροτική οικονομία.

Ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις του ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Στη μεγάλη προσπάθεια που συντελείται από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, τόσο της προηγούμενης θητείας όσο και της τρέχουσας, για ουσιαστική στήριξη των παραγωγών αλλά και για τη συγκρότηση του πρωτογενούς τομέα κεντρικό πυλώνα αποτελούν και οι υπηρεσίες μας. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση αναζητώντας λύσεις και για το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού αλλά και για τα κτιριακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες μας».

Από τη μεριά της η ΕΦΧΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Παραμένουμε εταίρος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τρέχοντας Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης αγελάδων αναπαραγωγής Χολστάιν από το 2003 μέχρι και σήμερα. Έχουμε αναγνωριστεί ως επίσημος φορέας τήρησης και κατάρτισης του Γενεαλογικού Βιβλίου αγελάδων αναπαραγωγής καθαρής φυλής Xoλστάιν βάση του Νο2/13.03.2007 Πρακτικού – Απόφασης της Συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής Αναγνώρισης Φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και εκ νέου με το ΦΕΚ 1997/08.09.2011.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1.         Αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών σε ό, τι αφορά στο άρθρο 82 για το γιαούρτι (επαναφορά ισχύος της παρασκευής του στραγγιστού γιαουρτιού από 100% νωπό ελληνικό γάλα, και όχι από 70% και 30% υποκατάστατα γάλακτος).

2.         Θέσπιση μέτρων για τις παραπλανητικές ετικέτες ώστε ν’ αποτρέπεται η σύγχυση του καταναλωτή από παραπλανητικά τοπωνύμια (ΠΓΕ).

3.         Νομοθέτηση για ξεχωριστό ράφι για τα νωπά προϊόντα στο ψυγείο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, αντί να μπλέκονται μαζί και ροφήματα, που ουδεμία σχέση έχουν σε θρεπτική αξία, καθώς επίσης και διαχωρισμός ελληνικών και μη προϊόντων.

4.         Αλλαγή στο ασφαλιστικό καθεστώς για την απορρόφηση εργατών στις αγελαδοτροφικές μονάδες (μετατροπή από ΙΚΑ σε εργόσημο ή έστω δυνατότητα προσέλκυσης και ξένων εργατών μέσω ΟΑΕΔ).

5.         Άρση της απαγόρευσης εμπορίου ζώντος ζώων και σφαγείων σε άλλες χώρες λόγω της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, η οποία ισχύει μέχρι 31/12/2023.

6. Α. Θέσπιση και ενεργοποίηση μεταβατικού διετούς προγράμματος Γενετικής Βελτίωσης του τρέχοντος ΠΑΑ 2014 – 2020, με πρόσκληση στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2023.

Β. Προώθηση των διεργασιών της Νέας ΚΑΠ 2023-2027, ιδίως όσον αφορά τα Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες διακοπές και καθυστερήσεις από την λήξη τους στις 31/10/2023

Συνοψίζοντας θα θέλαμε να ζητήσουμε την στήριξή σας για την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει σαφείς στόχους για την αλλαγή της φθίνουσας πορείας στον τομέα της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας της χώρας προς την κατεύθυνση της επάρκειας».

31 August 2023
Banner
Banner