Απειλή Τραμπ για 17% δασμούς στα αγροτικά προϊόντα
Related Articles
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί με επιβολή δασμών ύψους 17% στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγες μόλις ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία της 9ης Ιουλίου για εμπορική συμφωνία. Αν η απειλή υλοποιηθεί, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και για χώρες όπως η Ελλάδα που εξάγουν σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η απαίτηση της Ουάσινγκτον μεταφέρθηκε αιφνιδιαστικά στον Ευρωπαίο επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς την Πέμπτη, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος την επόμενη μέρα ενημέρωσε τους πρέσβεις των 27 κρατών-μελών.
Προθεσμία και τελεσίγραφα
Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει για την επίτευξη δεσμευτικών συμφωνιών μέχρι τις 9 Ιουλίου. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε ο Τραμπ προειδοποιεί για δασμούς έως και 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Σε αντίποινα, η ΕΕ εξετάζει την επιβολή αντίστοιχων δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, αναζωπυρώνοντας την ένταση.
Ο Τραμπ ζητά από τις Βρυξέλλες μεγαλύτερες παραχωρήσεις προς τις αμερικανικές εταιρείες και μείωση του ευρωπαϊκού εμπορικού πλεονάσματος, κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι αδικεί συστηματικά τις ΗΠΑ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως αναζητείται μια "συμφωνία επί της αρχής" για τη συνέχιση των συνομιλιών.
Διακυβεύεται το 30% του παγκόσμιου εμπορίου
Η εμπορική σχέση ΗΠΑ–Ε.Ε. είναι από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών. Το 2024, το διατλαντικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ανήλθε σε 1,68 τρισεκατομμύρια ευρώ, με την Ε.Ε. να καταγράφει συνολικό πλεόνασμα σχεδόν 50 δισ. ευρώ έναντι των ΗΠΑ.
Το ευρωπαϊκό πλεόνασμα, το οποίο ενοχλεί ιδιαίτερα τον Τραμπ, προέρχεται κυρίως από τις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, αυτοκινήτων και γεωργικών προϊόντων, με τον αγροτικό τομέα να βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των απειλών.
Δασμοί από 10% έως 70%
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι πρώτες επίσημες επιστολές για την επιβολή δασμών θα αποσταλούν σε 10-12 εμπορικούς εταίρους, μεταξύ αυτών και στην Ε.Ε. Οι δασμοί, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κυμαίνονται από 10% έως και 70%, ανάλογα με τη χώρα και το προϊόν, και θα ενεργοποιηθούν από την 1η Αυγούστου. «Τα χρήματα θα αρχίσουν να φτάνουν στην Αμερική από την 1η Αυγούστου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παρ' ότι οι δασμοί καταβάλλονται από τον εισαγωγέα ή τον διαμεσολαβητή, στην πράξη το κόστος μετακυλίεται συχνά στον τελικό καταναλωτή ή μειώνει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Στον αέρα οι ευρωπαϊκές εξαγωγές
Οι συνομιλίες των ΗΠΑ με χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ινδονησία, η Ελβετία και η Ε.Ε. φτάνουν σε κρίσιμο σημείο, με τον Τραμπ να χρησιμοποιεί για ακόμη μία φορά σκληρή ρητορική και τελεσίγραφα για να κάμψει τις αντιστάσεις.
Ειδικά για τα γεωργικά προϊόντα της Ευρώπης, ο κίνδυνος είναι άμεσος: οι εξαγωγές σε κρίσιμους τομείς όπως το ελαιόλαδο, τα τυριά, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά απειλούνται με απότομη μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους στην αμερικανική αγορά.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η Ελλάδα, ως χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό στον αγροδιατροφικό τομέα, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Εάν οι δασμοί τεθούν σε ισχύ, ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και τα επιτραπέζια σταφύλια ενδέχεται να υποστούν σημαντικό πλήγμα στην αγορά των ΗΠΑ. Επιπλέον, η συνολική πίεση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές ενδέχεται να οδηγήσει σε υπερπροσφορά στην εσωτερική αγορά, πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές και τους παραγωγούς.
Το προσεχές διάστημα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με φόντο την εμπορική αντιπαράθεση που απειλεί να πλήξει τον πρωτογενή τομέα της ΕΕ – και ειδικά τις χώρες του Νότου.
Πηγή: ot.gr