Τάση απαγόρευσης των νιτρικών στα αλλαντικά, εξαιτίας σοβαρών κινδύνων για την υγεία, ανακοίνωσε η Γαλλία

14 July 2022

Τάση απαγόρευσης των νιτρικών στα αλλαντικά, εξαιτίας σοβαρών κινδύνων για την υγεία, ανακοίνωσε η Γαλλία

Η Γαλλία, στις 12 Ιουλίου, ανακοίνωσε πως  σκοπεύει να μειώσει τη χρήση νιτρωδών στα τρόφιμα αφού η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα, δε, με το Reuters αναμένεται πλήρης απαγόρευσή τους, σε διάφορα προϊόντα όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα.

Η κίνηση αυτή του περιορισμού των νιτρωδών έρχεται ως συνέχεια ενός νομοσχεδίου του γαλλικού κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2022, που είχε ως στόχο τη σταδιακή μείωση της χρήσης νιτρωδών σε αλλαντικά, καλώντας την κυβέρνηση να ενεργήσει με βάση το αποτέλεσμα τις συστάσεις της υπηρεσίας υγείας Anses*.

Η ανακοίνωση του Anses, που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουλίου, επιβεβαίωσε μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2018 που συνδέει τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα που καταναλώνονται μέσω επεξεργασμένου κρέατος με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι δύο ουσίες είναι επίσης ύποπτες διότι συνδέονται με άλλους καρκίνους όπως στις ωοθήκες, στους νεφροί, στο πάγκρεας και στον μαστός,  σύμφωνα με τον Anses, αναφερόμενος επίσης και σε άλλα επιστημονικά ευρήματα, καθώς συμβούλευσε τη μείωση των νιτρικών και των νιτρωδών στο ελάχιστο.

Τα νιτρικά άλατα χρησιμοποιούνται, επίσης, ως λίπασμα στη γεωργία, ενώ τα νιτρώδη άλατα χρησιμοποιούνται ευρέως στα επεξεργασμένα κρέατα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και δίνουν στο βραστό ζαμπόν το ροζ χρώμα του.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ότι η απαγόρευση δεν ήταν δικαιολογημένη αφού ο Anses είπε ότι, με βάση τις καταναλωτικές συνήθειες των Γάλλων, το 99% του πληθυσμού δεν υπερέβαινε τις επιτρεπόμενες ημερήσιες δόσεις για όλες τις εκθέσεις σε νιτρώδη ή νιτρικά άλατα.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Υγείας θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στο γαλλικό κοινοβούλιο το φθινόπωρο, με στόχο την περικοπή ή την εξάλειψή τους όσο το δυνατόν.

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος θα πρέπει να περιορίζεται, κατά μέσο όρο, σε 150 γραμμάρια την εβδομάδα, προτείνει ο Anses ή περίπου στα μισά από τα 280 γραμμάρια που καταναλώνονται από Γάλλους ενήλικες.

Η Ομάδα Παραγωγών Επεξεργασμένου Κρέατος (FICT) τόνισε ότι η βιομηχανία είχε ήδη μειώσει σημαντικά τη χρήση νιτρωδών και επανέλαβε την προειδοποίηση της Anses για τις αντίθετες επιπτώσεις της μείωσης της χρήσης νιτρωδών, χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

Η χαμηλότερη χρήση νιτρωδών μειώνει την ημερομηνία λήξης του ζαμπόν και αυξάνει τον κίνδυνο σαλμονέλας στα αλλαντικά που έχουν υποστεί επεξεργασία.

*Η ANSES είναι ο Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας της Γαλλίας.

Πηγή: thepoultrysite.com

14 July 2022
Banner
Banner