Τάκης Θεοδωρικάκος: «Προωθούμε επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και στην κυκλική οικονομία»

04 July 2024

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Προωθούμε επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και στην κυκλική οικονομία»

Related Articles

Κατά την ομιλία του στο 28ο ετήσιο Συνέδριο του Economist «Government Roundtable», ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε την προσήλωση του Υπουργείου στην προσέλκυση επενδύσεων, ειδικά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε πως η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί μια από τις βασικές αρμοδιότητες του υπουργείου και ότι η κυκλική οικονομία είναι ένας τομέας που συνεχώς κερδίζει έδαφος.

Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του κ. Παναγιώτη Μούργου του Ομίλου ΤΕΧΑΝ στο πάνελ, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για τις αμερικανικές επενδύσεις.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίζει με πληρότητα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ιδιαίτερα χαρούμενος, δήλωσε, που συμμετείχε στην εκδήλωση μαζί με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ταυτόχρονοι στόχοι της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως αποτελούν βασική προτεραιότητα από την έναρξη της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεχίζουν να είναι πρωταρχικός στόχος. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθιστώντας την Ελλάδα πρωτοπόρο στην πράσινη μετάβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να κατανοηθεί η σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Μετάβασης, ο Υπουργός ανέφερε πως το επενδυτικό πλάνο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στοχεύει στην κινητοποίηση τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις έως το 2030, ποσό που αφορά δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία.

Βασικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόσθεσε, είναι να κινητοποιήσει τα σχετικά επενδυτικά κεφάλαια για την πράσινη μετάβαση, δημιουργώντας ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για ξένους και Έλληνες επενδυτές. Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως από την ανάληψη των καθηκόντων του έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα.

Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα αναπτύξει σειρά δράσεων και κινήτρων που θα ενισχύουν τις επιχειρήσεις και θα δημιουργούν ένα ελκυστικό περιβάλλον για νέες επενδύσεις, προσελκύοντας νέα κεφάλαια, κυρίως από το εξωτερικό, ενώ ένα σημαντικό μέρος αυτών θα αφορά την πράσινη μετάβαση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι το υπουργείο είναι αρμόδιο για το εμπόριο, τη βιομηχανία και την έρευνα και τεχνολογία, τομείς που συνδέονται άμεσα με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Υποσχέθηκε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς τους τομείς για να αυξηθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη δημιουργία περισσότερων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στην επένδυση της ΤΕΧΑΝ στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ως απόδειξη της συνέπειας της κυβέρνησης και της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Θυμήθηκε τα εγκαίνια του 1ου εργοστασίου της ΤΕΧΑΝ το 2019, παρουσία του τότε Πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt, λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του European Green Deal Investment Plan από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κλείνοντας, ο υπουργός τόνισε πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη ενός νέου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής συνοχής και ευημερίας των πολιτών της χώρας.

04 July 2024
Banner