Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με προτάσεις για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

20 October 2022

Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με προτάσεις για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Στις 19 Οκτωβρίου 2022, οι ηγέτες της Ε.Ε. και οι κοινωνικοί εταίροι συναντήθηκαν στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουν την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης του κόστους ζωής με θέμα: «Πώς να προστατεύσουμε την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παίρνοντας το λόγο δήλωσε: «Η ενεργειακή κρίση πλήττει σκληρά όλους, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και καταναλωτές. Το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνει τα νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη υπό πίεση. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Επιτροπή έχει προτείνει στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και την παροχή ενεργειακής ασφάλειας για αυτόν και τον επόμενο χειμώνα. Χρειαζόμαστε όλους στο πλοίο και οι κοινωνικοί εταίροι διαδραματίζουν βασικό ρόλο».

Στην τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) Λούκα Βισεντίνι, σημείωσε: «Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τρόφιμα, θέρμανση και μεταφορές ως αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας, ιδίως των ενεργειακών εταιρειών, στα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό που δημιουργούνται από ο πόλεμος. Αυτό θέτει σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας καθώς οι τιμές για την ενέργεια αναγκάζουν τις βιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και χρειαζόμαστε ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας και έναν απροσδόκητο φόρο στα υπερκέρδη για τη χρηματοδότηση έκτακτων πληρωμών για τα φτωχότερα νοικοκυριά το συντομότερο δυνατό. Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά η δράση πρέπει να ανταποκρίνεται στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, εάν θέλουμε να αποφύγουμε αυτή την κρίση που κοστίζει ζωές αυτόν τον χειμώνα. Αλλά η Ε.Ε. έχει μέχρι στιγμής παραβλέψει δύο κρίσιμες λύσεις σε αυτήν την κρίση: ένα δεύτερο σίγουρο πρόγραμμα για εξοικονόμηση θέσεων εργασίας σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας που παλεύουν με το κόστος της ενέργειας και υποστήριξη για αυξήσεις μισθών για την κάλυψη του αυξημένου κόστους ζωής».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο γενικός διευθυντής της BusinessEurope Markus J. Beyrer, εκπροσωπώντας τους εργοδότες (BusinessEurope, SGI Europe, SMEunited), σχολίασε: «Καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας εκτοξεύονται σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί, πολλές επιχειρήσεις, όλων των μεγεθών, σε όλη την ήπειρο αγωνίζονται για επιβίωση. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι επιχειρήσεις ενέργειας να μετεγκατασταθούν εκτός Ευρώπης όπου οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες, γεγονός που θα είχε δραματικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα και τις θέσεις εργασίας μας. Οι τοπικά ενεργές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν εκτός Ευρώπης κινδυνεύουν να κλείσουν με σοβαρές συνέπειες για τα οικονομικά δίκτυα, την απασχόληση και τη συνοχή, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας πρέπει επίσης να αντέχουν τις αυξανόμενες πιέσεις χωρίς να βλάπτουν ή να διακόπτουν την παροχή βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν επειγόντως σε νέα μέτρα σε ολόκληρη την Ε.Ε. για την ελάφρυνση του κόστους για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Εάν σχεδιαστούν σωστά, τα προσωρινά μέτρα «ανώτατου ορίου τιμών» σε ολόκληρη την Ε.Ε., όπως η μη σύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, θα μείωναν αποτελεσματικά τους λογαριασμούς χωρίς να μειώσουν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Η προσαρμογή του προσωρινού πλαισίου της Ε.Ε. για την κρίση με παράλληλη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά είναι εξίσου σημαντική για τη χορήγηση της τόσο αναγκαίας βοήθειας στις πληγείσες επιχειρήσεις. Στις αγορές εργασίας, η βασική πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί παράλληλα η συνεχιζόμενη ανάγκη για βελτιωμένη αντιστοίχιση δεξιοτήτων και ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στην απασχόληση».

Πηγή: consilium.europa.eu

20 October 2022
Banner
Banner