Σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για τη βελτίωση της επισήμανσης τροφίμων έως το 2027

16 December 2024

Σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για τη βελτίωση της επισήμανσης τροφίμων έως το 2027

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επισήμανση τροφίμων στην Ε.Ε., θέτοντας ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2027.

Η έκθεση ανέδειξε σημαντικά κενά στο νομικό πλαίσιο και στην παρακολούθηση των τροφίμων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται να κατανοήσουν ή και να παραπλανούνται από τις ετικέτες των προϊόντων.

Αναγνώριση των προβλημάτων στην επισήμανση τροφίμων

Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταδεικνύει ότι οι καταναλωτές συχνά εκτίθενται σε παραπλανητικές ή συγκεχυμένες πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων, όπως η χρήση ισχυρισμών διατροφής για προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή αλάτι. Ειδικότερα, παραδείγματα όπως οι ενεργειακές μπάρες που διαφημίζονται ως «υψηλής πρωτεΐνης» ενώ περιέχουν ζάχαρη, και οι ισχυρισμοί για φυτικά προϊόντα χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, δείχνουν τις αδυναμίες του συστήματος.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η υφιστάμενη νομοθεσία της Ε.Ε. προστατεύει τους καταναλωτές από παραπλανητικές ετικέτες, ωστόσο τονίζει ότι η ευθύνη για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με αυτές τις απαιτήσεις βαραίνει τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών. Η αξιολόγηση του παραπλανητικού χαρακτήρα μιας ετικέτας, σύμφωνα με την Επιτροπή, γίνεται σε εθνικό επίπεδο.

Σχέδιο δράσης για το 2027

Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες, η Ε.Ε. δεσμεύεται να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις μέχρι το 2027, περιλαμβάνοντας:

  1. Τακτική ανάλυση των πρακτικών επισήμανσης και της κατανόησης αυτών από τους καταναλωτές.
  2. Βελτίωση της καθοδήγησης για τις εταιρείες τροφίμων.
  3. Ενίσχυση των εκστρατειών ευαισθητοποίησης και δημιουργία οδηγών για τους καταναλωτές.
  4. Ενίσχυση των ελέγχων για τις ετικέτες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
  5. Ανάληψη δράσης για την προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων και τους ισχυρισμούς για φυτικά προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να βελτιώσει τη συνοχή και ποιότητα των ελέγχων σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, ενώ σκοπεύει να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πλατφόρμας RASFF για να ενισχύσει την ενημέρωση του κοινού για τα θέματα επισήμανσης.
Πηγή: cibum.gr

16 December 2024