Συρρίκνωση της χοιροτροφίας στην Πολωνία – Πανώλη των χοίρων και ζωοτροφές τα μεγάλα πλήγματα

31 August 2023

Συρρίκνωση της χοιροτροφίας στην Πολωνία – Πανώλη των χοίρων και ζωοτροφές τα μεγάλα πλήγματα

Η πολωνική βιομηχανία χοίρων κάνει μια προσπάθεια εξυγίανσης καθώς ο αριθμός των κοπαδιών χοίρων στη χώρα συνεχίζει να συρρικνώνεται, με το υπουργείο Γεωργίας κατέγραψε 52.900 κοπάδια στη χώρα. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε 900 κοπάδια, συγκριτικά με το τέλος του πρώτου τριμήνου. Σχεδόν τα μισά από τα κοπάδια χοίρων Polsih έχουν εξαφανιστεί από το 2019, ενώ 24 κοπάδια χοίρων εξαφανίζονται κάθε μέρα.

Αποδεκατισμός των μικρών αγροκτημάτων

Μια έκθεση του Οργανισμού για την Αναδιάρθρωση και τον Εκσυγχρονισμό της Γεωργίας (ARMA) ανέφερε ότι το 97% της αύξησης του πληθυσμού των χοίρων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 προήλθε από φάρμες που εκτρέφουν τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες χοίρους. Το 60% της ανάπτυξης προήλθε από φάρμες με τουλάχιστον 1.000 χοίρους. Στατιστικά αυτό σημαίνει πως οι μικρές εκμεταλλεύσεις συνεχίζουν να κλείνουν, παρ’ όλο συγκριτικά με το 2022 ο αριθμός μείωσης είναι πιο αργός.  Τα αγροκτήματα που εκτρέφουν λιγότερους από 20 χοίρους πλήττονται περισσότερο, ενώ προς το παρόν οι μικρές αυτές φάρμες  αντιπροσωπεύουν το 2,25% όλων των χοίρων στη χώρα.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, θα είναι σκληρή για την πολωνική βιομηχανία χοίρων τους επόμενους μήνες, είπε ο Piotr Karnas, υπεύθυνος έκδοσης του έγκριτου περιοδικού Gobarto Breeder (η πολωνική έκδοση του Top Agrar, εξειδικευμένου περιοδικού για τον αγροτικό κλάδο). «Η αγορά προετοιμάζεται για νέο κύμα ανατιμήσεων. Από τη μία πλευρά, οι ευρωπαϊκές τιμές χοίρων αναμένεται να πέσουν τον Σεπτέμβριο. Από την άλλη πλευρά, ένας μεγαλύτερος από το συνηθισμένο πληθυσμός χοίρων στην Πολωνία θα ασκήσει επιπλέον πίεση στις τιμές στην περιφερειακή αγορά».

Ορισμένες φάρμες περιορίζουν τις λειτουργίες τους λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Το τοπικό έντυπο Farmer ανέφερε ότι η πολωνική χοιροβιομηχανία υπέστη απώλειες 13,4 δισεκατομμυρίων złoty ( 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) τα προηγούμενα 5 χρόνια. Οι βασικοί παράγοντες που δυσκολεύουν τη ζωή των χοιροτρόφων στην Πολωνία είναι τα υψηλά κόστη ζωοτροφών, οι χαμηλές τιμές στο αγρόκτημα και το ASF. Από την αρχή του έτους, ο ιός έπληξε 14 φάρμες και θανατώθηκαν 5.116 χοίροι.

Κατακόρυφη πτώση στις τιμές του χοιρινού κρέατος

Παράλληλα με τα κοπάδια που μειώθηκαν, η Πολωνία είδε τις τιμές του χοιρινού να πέφτουν κατακόρυφα τον Ιούλιο, γεγονός που άσκησε πρόσθετη πίεση στον ήδη επιβαρυμένο κλάδο. Έκθεση του Γεωργικού Επιμελητηρίου Wielkopolska αναφέρει πως ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Πολωνοί χοιροτρόφοι είναι η εξάρτηση κατά 90% από τα εισαγόμενα είδη απογαλακτισμού. Επί του παρόντος, η χώρα εισάγει περίπου το 90% των απογαλακτισμένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από τη Δανία. Αυτό καθιστά την πολωνική βιομηχανία χοίρων εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις των τιμών στις ξένες αγορές.

Υπάρχει επίσης αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στην πολωνική βιομηχανία χοίρων, η οποία επιβαρύνει όλο και περισσότερο τις δραστηριότητες. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Πολωνία εισήγαγε 216.000 τόνους χοιρινού κρέατος, έναντι 256.000 τόνων την ίδια περίοδο το 2022. Οι εξαγωγές μειώθηκαν στους 100.000 τόνους από 118.000 τόνους το 2022, δήλωσε το Πολωνικό Υπουργείο Γεωργίας.

Τεράστιες εισαγωγές χοιρινού από την Ευρώπη

Η Πολωνία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος χοιρινού κρέατος από τη Δανία (53.000 τόνοι), το Βέλγιο (50.000 τόνοι), τη Γερμανία (44.000 τόνους), την Ολλανδία 24.500 τόνους και την Ισπανία (24.500 τόνους), ενώ εξάγει κυρίως στην Τσεχική Δημοκρατία (10.500 τόνοι) Γερμανία (10.500 τόνοι) , Σλοβακία (7.500 τόνοι), Ρουμανία (6.500 τόνοι) και Ηνωμένο Βασίλειο (6.500 τόνοι).

Με δεδομένα αυτά τα νούμερα, η Πολωνία καλύπτει το 80% της ζήτησης στην εγχώρια αγορά χοιρινού κρέατος αριθμός που τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταδιακά.

Πηγή: pigprogress.net

31 August 2023
Banner
Banner