ΣΥΡΙΖΑ: Χαοτική η νέα ΚΑΠ – χαμένοι οι κτηνοτρόφοι από το νέο στρατηγικό σχέδιο

29 November 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Χαοτική η νέα ΚΑΠ – χαμένοι οι κτηνοτρόφοι από το νέο στρατηγικό σχέδιο

Related Articles

Για θριαμβολογία της κυβέρνησης μίλησαν η Ολυμπία Τελιγιορίδου και Σταύρος Αραχωβίτης σε ανακοίνωσή τους η οποία αφορά τη νέα ΚΑΠ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν στις 28 Νοεμβρίου, κάνουν λόγο για καταστροφικό σχεδιασμό που οδηγεί σε κατάρρευση την ελληνική γεωργία, αφού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του «με το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ενισχυθούν μέσω μίας μόνο ετήσιας παρέμβασης των οικολογικών σχημάτων, που αφορά στην περιβαλλοντική διαχείριση και βελτίωση των μόνιμων βοσκοτόπων».

Αναλύοντας τη νέα ΚΑΠ, οι βουλευτές επισημαίνουν πως «η παρέμβαση αυτή συνίσταται σε δύο δράσεις, η πρώτη από τις οποίες αφορά τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης των βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης και η δεύτερη την εφαρμογή προγράμματος εμπλουτισμού και βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου. Οι υποχρεώσεις των παραγωγών της πρώτης δράσης, αφορούν είτε την αναστολή της βόσκησης σε βοσκήσιμες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποβάθμισης είτε την μετακίνηση σε ορεινές βοσκήσιμες γαίες. Η πρώτη δέσμευση αφορά τους μη μετακινούμενους κτηνοτρόφους και η δεύτερη τους μετακινούμενους. Από το σχεδιασμό του μέτρου είναι ξεκάθαρο πως καταργείται στην πράξη η ενίσχυση του πρασινίσματος στους κτηνοτρόφους καθώς η συνολική ετήσια ενίσχυση της παρέμβασης ανέρχεται μόλις στα 20 εκ. ευρώ. Επίσης είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης (ΔΣΒ) παρά τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες και τη γενναία χρηματοδότηση που έλαβαν οι γαλάζιες περιφέρειες από το ΥΠΑΑΤ, καθώς μετατίθεται πλέον στην «ατομική» ευθύνη του κτηνοτρόφου τόσο η κατάρτιση ετησίου Σχεδίου Διαχείρισης Βοσκοτόπου της εκμετάλλευσής του, με τη συνδρομή «πιστοποιημένου» συμβούλου και την αγορά συστήματος γεωεντοπισμού (GPS), όσο και η αγορά ζωοτροφών για το χρονικό διάστημα που απαιτείται η αναστολή της βόσκησης».

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως ενώ ο κτηνοτροφικός τομέας πλήττεται ανεπανόρθωτα εξαιτίας της ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση αποδίδει στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, την ίδια στιγμή φροντίζει να μειώσει τις ενισχύσεις του με κάθε τρόπο. Συγκεκριμένα, αναφέρουν η κυρία Τελιγιορίδου και κ. Αραχωβίτης  ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για την υλοποίηση του μέτρου όπως π.χ. «δεν έχουν καθοριστεί ακόμα σε ποιους βοσκοτόπους θα εφαρμοστεί αυτό, ενώ ο κτηνοτρόφος καλείται με μέση ετήσια ενίσχυση 60 ευρώ ανά ha. Ενίσχυση η οποία είναι άγνωστο πως θα δοθεί λόγω της τεχνικής λύσης, να καλύψει και τη διατροφή 2 μηνών που σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης μελέτη του ΓΠΑ στην Αττική,  θα του στοιχίσει περίπου  400 ευρώ, πολύ περισσότερα δηλαδή από την καταβαλλόμενη ενίσχυση.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση εμπαίζει διαρκώς τον παραγωγικό κόσμο της χώρας, όχι μόνο αποδίδοντας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας την ανεξέλεγκτη πολύμηνη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά κυρίως με τη γενικευμένη ανυπαρξία στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, που τώρα αποκαλύπτεται και από το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Προφανώς για το λόγο αυτό δεν έχει αναρτηθεί το εγκεκριμένο σχέδιο και έχουν εξαφανιστεί από τον σχετικό ιστότοπο οι προηγούμενες εκδόσεις του».

29 November 2022
Banner
Banner