Συνεχίζονται οι ανησυχίες από το κρέας του αλόγου

21 February 2013

Η είσοδος του αλογίσιου κρέατος στην τροφική αλυσίδα μέσω τυποποιημένων προϊόντων, τα οποία περιείχαν κρέας επισημασμένο με την ένδειξη βόειο, συνιστά μια πολύ σημαντική διαταραχή στο σύστημα ελέγχου των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων, η EFSA, ανακοίνωσε εξαρχής ότι εγείρονται ζητήματα ψευδούς επισήμανσης, ποιότητας των τροφίμων και ιχνηλασιμότητας στην τροφική αλυσίδα της Ε.Ε.
Ο κύκλος της διακίνησης του αλογίσιου κρέατος δεν είναι πολύ εύκολο να ανιχνευθεί, προκαλώντας τριγμούς στο ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου της τροφικής αλυσίδας, το οποίο αποδεικνύεται τελικά αρκετά προσπελάσιμο. Η διαδρομή των ποσοτήτων κρέατος αλόγου μέσα από 12 χώρες είναι εντυπωσιακή. Γαλλία, Βρετανία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Κύπρος και Ρουμανία, με την τελευταία να αρνείται ανάμειξη, αν και κάποιοι δείχνουν προς αυτήν ως χώρα με μεγάλο αριθμό αλόγων, λόγω της ιδιορρυθμίας της σύνθεσης του πληθυσμού (υπάρχει πολυπληθής κοινότητα Ρομ).Το σίγουρο είναι, όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς κρέατος συνομιλώντας με το Meat News, ότι η πίεση της αγοράς για φθηνότερες τιμές οδηγεί σε τέτοιες ακραίες «λύσεις». Και φυσικά αυτή η πίεση προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις τιμές πώλησης, προκαλώντας εκνευρισμό στις παραγωγικές μονάδες, οι οποίες για να ανταποκριθούν καταφεύγουν σε αναζήτηση φθηνής πρώτης ύλης.Οι συνέπειες στη διακίνηση του κρέατος είναι τεράστιες. Οι ρωσικές κτηνιατρικές υπηρεσίες εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία της απάτης για να επικρίνουν την έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλασιμότητας στην Ε.Ε. Οι ρωσικές αρμόδιες αρχές υπέβαλαν διάφορα ερωτήματα: Πόση ποσότητα από το αποκαλούμενο βόειο κρέας διοχετεύτηκε πραγματικά στην αγορά; Πόσο κρέας αλόγων χρησιμοποιήθηκε, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος με τις ουσίες που είναι επισφαλείς από άποψη υγείας για την ανθρώπινη κατανάλωση;
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης SANCO (υπηρεσία της Επιτροπής της Ε.Ε.) θα συναντήσει το διευθυντή των ρωσικών κτηνιατρικών υπηρεσιών στη Μόσχα στις 26 Φεβρουαρίου.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του θέματος μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα www.qualitec-consulting.gr.

21 February 2013
Banner
Banner