Συνεργασία ΥΠΑΑΤ-ΕΘΕΑΣ: Υποσχέσεις αλλά και ασάφειες στις λύσεις

11 October 2024

Συνεργασία ΥΠΑΑΤ-ΕΘΕΑΣ: Υποσχέσεις αλλά και ασάφειες στις λύσεις

Related Articles

Η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία που απαιτούν προσεκτική κριτική προσέγγιση.

Καταρχάς, η αναφορά στη «μεγάλη προσπάθεια» για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη διασφάλιση δικαιοσύνης και διαφάνειας είναι θετική. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος δεν γίνεται σαφής, και παραμένει ανοιχτό εάν οι διοικητικές παρεμβάσεις θα αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες προκλήσεις ή θα δημιουργήσουν νέες γραφειοκρατικές δυσκολίες. Η κριτική θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο αν και πώς θα εξασφαλιστεί η συνέπεια στην καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Κόκκινα δάνεια

Το θέμα των κόκκινων αγροτικών δανείων είναι ένα καίριο ζήτημα, αλλά η φράση του υπουργού περί «τεράστιας ευκαιρίας» χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση. Μολονότι φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, δεν δίνονται λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί το πρόβλημα, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τον πραγματικό αντίκτυπο αυτής της ρύθμισης στους αγρότες.

Συνολικά, η συνάντηση παρουσιάζεται ως μια ευκαιρία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ κράτους και αγροτικών συνεταιρισμών. Ωστόσο, οι πληροφορίες που δίνονται αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τα πρακτικά βήματα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων, μια που τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι χρόνια και συσσωρευμένα.

11 October 2024
Banner