Συνεργασία Ε.Ε.-ΟΗΕ για επαναλειτουργία εξαγωγών από την Ουκρανία

26 August 2022

Συνεργασία Ε.Ε.-ΟΗΕ για επαναλειτουργία εξαγωγών από την Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουέρες, συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές, μετέδωσε το Reuters.

Ο Γκουτέρες είπε ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, που συμφωνήθηκε στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, έγινε η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας οι οποίες είχαν διακοπεί μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο. Ήδη εξάγονται περισσότεροι από 650.000 μετρικοί τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων.

«Το άλλο μέρος αυτής της συμφωνίας-πακέτου είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις», δήλωσε ο Γκουτέρες στην Κωνσταντινούπολη, όπου επισκέφθηκε ένα κέντρο συντονισμού που επιβλέπει τις εξαγωγές.

 «Η απόκτηση περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ηρεμία των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές», είπε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων.

Πηγή: thepoultrysite.com

26 August 2022
Banner
Banner