Συνάντηση ΥΠΑΑΤ-ΕΘΕΑΣ – Ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος

11 April 2024

Συνάντηση ΥΠΑΑΤ-ΕΘΕΑΣ – Ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος

Related Articles

Οι 19 προτάσεις που έχει κάνει η χώρα μας για αλλαγές στην ΚΑΠ αλλά και βασικά θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, την Τρίτη 9 Απριλίου. Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς έθεσε την ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, ενώ ο κ. Αυγενάκης πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής, υπό τον γ.γ. Γιώργο Στρατάκο, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και πανεπιστημιακοί του χώρου. Ο στόχος του νέου οργάνου είναι η αξιοποίηση προτάσεων που έχουν κατατεθεί, όπως αυτή της ΔιαΝέοσις, αλλά και η εν γένει εύρυθμη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος.

Ο υπουργός αναφερόμενος στις αλλαγές στις οποίες στοχεύει η χώρα μας μέσω της ΚΑΠ και επιδιώκει την υιοθέτησή τους, είπε πως είναι σημαντικό έστω και μία να επιτευχθεί από τις τρεις, οι οποίες είναι:

- Η ευελιξία στη μεταφορά πόρων μεταξύ Πυλώνων, μεταξύ παρεμβάσεων, μεταξύ ετών και εντός του ίδιου έτους.

- Η δημιουργία ad hoc μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων με την πρόβλεψη δυνατότητας χρήσης έως 2% του Προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου σε περιπτώσεις απρόβλεπτων μεγάλων καταστροφών.

- Η επαναφορά του κανόνα Ν+3 που ίσχυε την προηγούμενη περίοδο.

Σχετικά με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Μέτρο 5.2, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε κτηνοτροφικά πάρκα, τα οποία, όμως, για να λειτουργήσουν απαιτείται η συμβολή περιφέρειας και δήμων.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια εξήγησε ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην πορεία για ίδρυση αυτόνομων Αγροτικών Επιμελητηρίων.

Πηγή: agro24

11 April 2024
Banner
Banner