Συνάντηση συνεργασίας ΥΠΑΑΤ, Λ. Αυγενάκη, με τον Κινέζο ομόλογό του Τang Renjian

06 July 2023

Συνάντηση συνεργασίας ΥΠΑΑΤ, Λ. Αυγενάκη, με τον Κινέζο ομόλογό του Τang Renjian

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, συναντήθηκε χθες, 5/7/2023, με τον Κινέζο ομόλογό του Τang Renjian, στο πλαίσιο μιας επιπλέον ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κοινή  συνεργασία Ελλάδας- Κίνας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Όπως τόνισε ο υπουργός προς τον Κινέζο ομόλογο του, το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων Ελλάδας- Κίνας, την τριετία 2020-2022 είναι σταθερά ελλειμματικό σε βάρος της χώρας μας. Ειδικότερα για το 2022, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση κατά 75,8% σε σχέση με το 2021, η οποία οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών μας από την Κίνα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ωστόσο οι εξαγωγές της χώρας ήταν στάσιμες.  

Επίσης, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να  ενεργοποιηθεί το Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Γεωργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για συνεργασία στον αγροτικό τομέα. Να σημειωθεί πως το Μνημόνιο Συνεργασίας είχε υπογραφεί το 2004 χωρίς μέχρι σήμερα έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

06 July 2023
Banner
Banner