Συνάντηση κτηνοτρόφων Μαγνησίας: Στρατηγική αντιμετώπισης της πανώλης

22 August 2024

Συνάντηση κτηνοτρόφων Μαγνησίας: Στρατηγική αντιμετώπισης της πανώλης

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στο ξενοδοχείο «Ξενία» στον Βόλο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την πανώλη των μηρυκαστικών. Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας σχετικά με την πορεία της ασθένειας και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αθανάσιος Κωνσταντινίδης, και ο τμηματάρχης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας Παναγιώτης Τσιαμπαλής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Απόστολος Κανναβός και Γιάννης Αναστασίου, καθώς και ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

Η ενημέρωση περιλάμβανε λεπτομερή παρουσίαση της πανώλης από τους ειδικούς, αναφορά στα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να τηρούν οι κτηνοτρόφοι, και παρουσίαση της επιδημιολογικής κατάστασης καθώς και των ενεργειών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η συζήτηση ήταν ζωντανή, με πολλούς κτηνοτρόφους να θέτουν ερωτήματα και να συμμετέχουν ενεργά, αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανησυχία τους για την κατάσταση.

Βασικά σημεία

Τα κύρια σημεία της συνάντησης περιλάμβαναν:

  • Περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν εξεταστεί από την προηγούμενη εβδομάδα με τη βοήθεια κτηνιάτρων από τη Λάρισα.
  • Η Μαγνησία παραμένει ελεύθερη από κρούσματα πανώλης, και οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται για να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.
  • Τονίστηκε η σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών και κτηνοτρόφων, καθώς και η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας. Η ταχεία ανίχνευση και αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι κρίσιμη για την επιτυχία της καταπολέμησης της ασθένειας.
  • Δεν έχουν εντοπισθεί νέα κρούσματα στην Περιφέρεια την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία για ενδεχόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο μέλλον.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναγνωρίστηκε για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις θετικές αναφορές στελεχών της Ε.Ε. που επισκέφτηκαν την περιοχή. Παράλληλα, αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και επανασχεδιασμού των ευρωπαϊκών κανονισμών και του συστήματος ελέγχων για την καλύτερη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων.
Πηγή: ertnews.gr

22 August 2024
Banner