Στ. Αραχωβίτης: «Θα χάσουν χρήματα οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ;»

13 December 2022

Στ. Αραχωβίτης: «Θα χάσουν χρήματα οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ;»

Related Articles

Σχετικά με την έναρξη της νέας ΚΑΠ της νέας προγραμματικής περιόδου αναφέρθηκε ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στ. Αραχωβίτης, καυτηριάζοντας το χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης των άμεσα εμπλεκόμενων, των αγροτών: «Μόλις στις 18/11, πριν από λίγες ημέρες δηλαδή, έγινε διενέργεια διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη της νέας προγραμματικής περιόδου. Όπως καταλαβαίνετε, προγραμματισμός, ανάθεση σε σύμβουλο τελευταίες ημέρες με διεθνή διαγωνισμό δεν πρόκειται να τελεσφορήσει, πόσο μάλλον να αρχίσει η προετοιμασία, σε επίπεδο διαμόρφωσης να πάρει τις τεχνικές προδιαγραφές και να διαμορφώσει τη νέα πλατφόρμα που χρειάζεται τόσο στις άμεσες ενισχύσεις του «Πυλώνα I» όσο και στην προετοιμασία του Πυλώνα II».

Ο υπουργός ΥΠΑΑΤ απαντώντας είπε πως «…η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση των δυσκολιών και των στενών περιθωρίων που υπάρχουν για την ενεργοποίηση της νέας ΚΑΠ, ειδικά για το πρώτο έτος του 2023 και για τον λόγο αυτό έχει δώσει διετή μεταβατική περίοδο εφαρμογής έως το 2025, ενώ και στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών το θέμα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρ’ όλα αυτά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν καλύφθηκε με την απάντηση του υπουργού λέγοντας πως «…δεν ήταν για το τι έχει γίνει με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, αλλά ποιος εργάζεται πάνω στο καινούργιο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Γιατί, όπως και εσείς είπατε, αλλάζουν πολλά.. … Ποιος έχει ενημερώσει γι’ αυτό το προηγούμενο διάστημα τους παραγωγούς, όταν θα έπρεπε να αποφασίσουν για τις σπορές που πρέπει να επιλέξουν Αλλάζει ακόμα ο ορισμός της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Υπάρχει το καινούργιο σύστημα «AKIS», που είναι μια νέα πρωτόγνωρη δράση για την Ελλάδα, που απαιτεί προετοιμασία. Άρα, το ερώτημα ήταν ποιος εργάζεται πάνω σε αυτά. …  Η ουσία είναι αν οι αγρότες θα χάσουν χρήματα στο τέλος».

13 December 2022
Banner
Banner