Στ. Αραχωβίτης: «Έχουμε την εικόνα της τέλειας καταιγίδας στον πρωτογενή τομέα»

26 May 2022

Στ. Αραχωβίτης: «Έχουμε την εικόνα της τέλειας καταιγίδας στον πρωτογενή τομέα»

Την Τρίτη, 24 Μαΐου και με αφορμή την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της χώρας, ο κ. Στ. Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών».

Ο κ. Αραχωβίτης ξεκίνησε την ομιλία κάνοντας αναφορά στην πρωτόγνωρη οικονομική πίεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία, έχοντας να αντιμετωπίζει την ακρίβεια ακόμα και σε βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, έως την ενέργεια, σε συνδυασμό με την πλήρη έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει σε όλα τα μικρομεσαία στρώματα, από παραγωγούς έως νοικοκυριά.

Ο βουλευτής έκανε ειδική μνεία στους κλάδους των γεωργών, των αλιέων και των κτηνοτρόφων, λέγοντας πως έχουν δύο ιδιότητες, μια και είναι και παραγωγοί και καταναλωτές, οπότε η οικονομική πίεση που υφίστανται είναι αμφίπλευρη, αφού ο επίσημος πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10% για τον Απρίλιο - ποσοστό ρεκόρ των τελευταίων 28 χρόνων, και από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Συγκεκριμένα, ο τομέαρχης του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές, που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν το 100% κατά κατηγορία ή περιοχή, ειδικότερα στα απομακρυσμένα νησιά και τις ορεινές περιοχές.  Δεν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που συντέλεσε στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυξήσεις στις ζωοτροφές και στην ενέργεια έχουμε εδώ και ένα χρόνο. Στα λιπάσματα οι αυξήσεις είναι ακόμα χειρότερες, καθώς κάποιες κατηγορίες λιπασμάτων, κυρίως τα αζωτούχα, έχουν περάσει το 250%. Αν συνυπολογίσει κανείς και την αύξηση του κόστους στα εργατικά, λόγω έλλειψης εργατών γης, όπως επανειλημμένα σας έχουμε επισημάνει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που οφείλεται εν πολλοίς και στις ιδεοληψίες της Κυβέρνησης, έχουμε την εικόνα της τέλειας καταιγίδας στον πρωτογενή τομέα». Και συνέχισε: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στον τομέα της κτηνοτροφίας είναι η κραυγή αγωνίας από την Ε.Α.Σ Νάξου. Έχουμε το εμβληματικό προϊόν της γραβιέρας Νάξου που είναι Π.Ο.Π, και σε λίγο δεν θα υπάρχει πρώτη ύλη για τη δημιουργία και την πώληση αυτού του εμβληματικού προϊόντος. Παρά το ότι αυτό το πρότυπο συνεργατικό εγχείρημα έχει κάνει πολλές προσπάθειες, έχει δώσει από ίδια κεφάλαια δάνεια σε παραγωγούς, έχει φέρει ζωικό κεφάλαιο από το εξωτερικό, εντούτοις αυτή την ώρα, δε βρίσκει γάλα για να παράξει την περίφημη γραβιέρα Νάξου.

»Το ίδιο δε συμβαίνει και στη Λακωνία όπου η εκτιμώμενη μείωση του ζωικού κεφαλαίου έχει ξεπεράσει το 20%. Αυτό αφορά στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και όχι στη μείωση της παραγόμενης ποσότητας, γιατί όταν τα ζώα υποσιτίζονται, η παραγωγή είναι ακόμα μικρότερη».

Ο κ. Αραχωβίτης μίλησε και για το σημαντικό θέμα που αφορά τους παραγωγούς και είναι οι ζωοτροφές καθώς, όπως είπε, η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μείωση στις πωλήσεις, έχει εξελιχθεί τελικά σε θηλιά για τους παραγωγούς, ενώ αναφέρθηκε και στην έκτακτη ενίσχυση ολόκληρης της κτηνοτροφίας με 50 μόλις εκατ. ευρώ, όταν το 2018, χωρίς να υπάρχει αυτή η κρίση ακριβείας, δόθηκαν 44 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μόνο της αιγοπροβατοτροφίας, με τη μορφή των de minimis.

Ο ρόλος των τραπεζών

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια, ο βουλευτής δεν παρέλειψε να μιλήσει για ένα επίσης σημαντικό θέμα, όπως είναι οι τράπεζες: «Ο τραπεζικός τομέας για τον πρωτογενή τομέα έχει κλείσει τις στρόφιγγες. Όμως, ήδη από το 2019, εμείς δημιουργήσαμε ένα σοβαρό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτ. Ανάπτυξης που βρίσκεται ακόμα σε λήθαργο. Το Ταμείο αυτό έχει τη δυνατότητα χορήγησης 480 εκατ. ευρώ. Τα αιτήματα δανείων μέχρι τώρα είναι στα 142 εκατ. ευρώ και οι εγκρίσεις είναι μόλις 10 εκατομμύρια. Από τη δυνατότητα των 480 εκατ. έχουν δοθεί μόλις 10 εκατ. τόσα χρόνια, μέσα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη χώρα μας, με ένα έτοιμο εργαλείο. Πώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ. διατείνεται ότι αγαπάει τις επενδύσεις, όταν το Μέτρο 4-2-1 που έχει εντάξει επενδυτικά σχέδια ήδη από το 2019, δεν έχει πληρώσει ακόμα; Οι ενταγμένες επιχειρήσεις στο 4-2-1, το μέτρο του ΠΑΑ, που έχουν υλοποιήσει το έργο και περιμένουν τα λεφτά τους, κινδυνεύουν με χρεοκοπία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αραχωβίτης, σχολίασε την τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού που έκανε αίσθηση και συζητήθηκε, λέγοντας τα εξής: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ολιστική προσέγγιση της ζωής χωρίς να έχει σημασία το εισόδημα, δεν είναι τυχαίο. Το έχει ξανακάνει. Είναι συνέχεια προηγούμενων δηλώσεών του, ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Αυτές, λοιπόν, οι δηλώσεις έρχονται σε μία λογική που απαξιώνει τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου».

Η επιβίωση και η συνέχιση της παραγωγής

Ως επιστέγασμα της ομιλίας του, ο τομεάρχης κατέθεσε: «Το διακύβευμα είναι διπλό: πρώτον, η επιβίωση των παραγωγών και δεύτερον, η συνέχιση της παραγωγής στην χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο η οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα είναι καθαρά ζήτημα επιβίωσης. Σαν πολιτεία οφείλουμε να δώσουμε ισχυρά κίνητρα για τη συμμετοχή των παραγωγών στα συλλογικά σχήματα και ταυτόχρονα να ισχυροποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο για να άρουμε τους φόβους και τις επιφυλάξεις τους».

26 May 2022
Banner
Banner