Στόχος της νέας ηγεσίας να αναστηθεί η αγροτική παραγωγή

28 January 2015

Στόχος της νέας ηγεσίας να αναστηθεί η αγροτική παραγωγή

«Πρέπει να αναστήσουμε την αγροτική παραγωγή» είπε ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε χθες (28/1).
Ο νέος υπουργός, ο οποίος αναλαμβάνει ένα από τα νέα υπερ-υπουργεία που συγκρότησε η νέα κυβέρνηση, ανέφερε ότι «το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η υποβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής. Οι προηγμένες χώρες έχουν προχωρήσει σε καθετοποίηση της παραγωγής. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς». Όσο αφορά την αγροτική παραγωγή ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «δεν ήρθαμε να κατεδαφίσουμε αλλά να δημιουργήσουμε και κυρίως να αλλάξουμε την πολιτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα», ενώ ανέφερε ως πρώτο στόχο να γίνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας και να στήσουμε μια βιομηχανία αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Στη δική του ομιλία ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι «μέσα από την πολιτική μας θα διασφαλίσουμε το εισόδημα των ανθρώπων της υπαίθρου. Στόχος μας είναι επίσης να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων. Θα δώσουμε βάρος στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Στην πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια υπήρξαν αβλεψίες και προχειρότητες».
Τέλος ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης είπε: «Μια ισορροπημένη ανάπτυξη μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Δεν έχουμε καμία δέσμευση στα καρτέλ που απομυζούν στους παραγωγούς. Επίσης θα πρέπει να μειώσουμε την γραφειοκρατία ώστε να βοηθήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των αγροτών».
Ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης ανοίγοντας την τελετή αναφέρθηκε στον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ. «Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που καταθέσαμε στην ΕΕ θα έχει στόχο την εξωστρέφεια και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιλέξιμα βοσκοτόπια και τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν χρήματα και θα συνεχιστούν οι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, ανέφερε ότι θα καλυφθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Από την πλευρά του ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι «η χώρα μας είτε θα προχωρήσει σε παραγωγική ανασυγκρότηση είτε θα γονατίσει στους δανειστές». Επίσης επισήμανε ότι οι αγροτικές ενισχύσεις παραδίνονται ακατάσχετες και αφορολόγητες.

Περισσότερα για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβάστε εδώ

28 January 2015
Banner
Banner